Na današnji dan srušen je biser arhitekture: Banjalučka Ferhadija

0

Ferhadija banjalučka sjajna je licem, bogata uspomenama: bjelilo i zelenilo, sa svih strana, iznutra i s vana našarani oblici, zrcalo biljura svijeh cvjetova, obilje sunčanog svjetla pri danu, čar srebrnih svjetiljaka pri noći, žubor česma koji se razlijega kroz svodove džamije i stapa sa jekom molitava sa visokih munara…, zapisi su hrvatskog političara i književnika, sveštenika Mihovila Pavlinovića, koji najbolje opisuju divljenje mnogih koji su posjetili banjalučku Ferhadiju.

Jedna od ljepotica islamske arhitekture smještena u blizini banjalučke tvrđave Kastel, rijeke Vrbas i glavne gradske saobraćajnice, jeste džamija Ferhadija izgrađena davne 1597. godine (987. hidžretska godina), o čemu svjedoči i natpis postavljen na kamenoj ploči iznad ulaza.

Izgradnju džamije finansirao je Ferhad-beg (kasnije paša) Sokolović, koji je u periodu od 1574. do 1587. sagradio u Banjaluci 215 objekata.

 - Na današnji dan srušen je biser arhitekture: Banjalučka Ferhadija

Arhiva / 

Džamija je djelimično uništena eksplozivom 7. maja 1993. godine, a nakon toga su vlasti RS-a organizovale potpuno rušenje i čišćenje terena na kojem se nalazio džamijski kompleks. Ostaci ruševina odvezeni su na gradsku deponiju.

 - Na današnji dan srušen je biser arhitekture: Banjalučka Ferhadija

Arhiva / 

Islamska zajednica Banja Luke je 2001. godine dobila urbanističku saglasnost za ponovnu izgradnju džamije, te je na dan njenog rušenja, 7. maja, organizirano polaganje kamena temeljca. Tom prilikom došlo je do protesta, velikih nereda i napada na vjernike koji su prisustvovali ceremoniji postavljanja kamena temeljca.

 - Na današnji dan srušen je biser arhitekture: Banjalučka Ferhadija

Arhiva / 

Tada je teško povrijeđen Murat Badić iz Cazina, a od posljedica kamenovanja preminuo je 26. maja 2001. godine.

Svečano otvorenje novoizgrađene Ferhadije džamije upriličeno je 7. maja 2016. godine. Time je “banjalučki biser” i simbol grada na Vrbasu zvanično ponovo otvorio vrata svim vjernicima.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here