Na današnji dan Jugoslavija plakala za svojim Željom: Plavi igrali veliko polufinale Kupa UEFA

0
foto: FACE

Tog 24. aprila 1985. godine cijela bivša Jugoslavija bila je uz sarajevski Željezničar

Na današnji dan, prije 34 godine, Željezničar je na prepunoj Grbavici odigrao revanš susret polufinala Kupa UEFA protiv mađarskog Videotona.

Željezničar je u sezoni 1984/1985 imao sjajnu ekipu, te je tada postigao najveći uspjeh u evropskim takmičenjima. Na terenu Baždarević, Bahtić, Nikić, Škoro, Baljić, Šabanadžović i drugi asovi su činili odličan tim, ali vjerovatno najjače oružje Želje bio je tadađnji šef stručnog štaba, Ivica Osim. Plavi su igrali dopadljivo, a u Kupu UEFA su redom padali Sliven, Sion, Universitatea i Dinamo Minsk.

U polufinalu Željo se sastao sa Videotonom koji je tada u 1/4 finalu izbacio slavnog Manchester Uniteda. U drugom paru polufinala sastali su se Inter i Real Madrid. U prvoj polufinalnoj utakmicu, u Mađarskoj, Željo je poražen sa 3:1. Ipak, rezultat je bio dostižan, a 25.000 navijača na Grbavici je istinski vjerovalo u finale Kupa UEFA.

Historijska utakmica na Grbavici je odigrana 24. aprila 1985. godine. Željo je bio sjajan, redale su se prilike pred golom Mađara, a golovima Bahtića i Ćurića Plavi su imali rezultat koji ih je vodio u finale. Ipak, svima dobro poznata 87. minuta i Csuhayi je pokvario slavlje na Grbavici. Utakmica je završena rezultatom 2:1 i Videoton se plasirao u finale gdje je poražen od Real Madrida sa ukupnih 3:1.