Moskva odbila pregovore o predaji dva otoka Japanu, evo i zašto

0

Rusija je odbila da razgovara o potencijalnoj predaji dva od četiri južna Kurilska otoka Japanu kao dio pregovora o potpisivanju mirovnog sporazuma, javila je japanska novinska agencija Kjodo. 

Pozivajući se na izvor blizak procesu pregovora, agencija piše da je jedan od razloga odbijanja razgovora o takvoj mogućnosti povezan sa vojnim savezom Japana i SAD.

Kjodo ističe da je odbijanje Moskve posljedica zabrinutosti da bi mogući kompromis u vezi sa pitanjem teritorija mogao da ima suprotan efekt na nivou podrške stanovništva Kurilskih ostrva ruskim vlastima, prenijele su agencije.

Rusija i Japan vode mirovne pregovore još od sredine 20. vijeka. Nakon Drugog svjetskog rata, Kurilska ostrva su pripojena Sovjetskom Savezu, a Japan je doveo u pitanje status ostrva Iturup, Kunašir, Šikotan i Habomaj.

Strane su se tokom samita Rusije i Japana u Osaki krajem juna usaglasile da nastave sa naporima čiji je konačan cilj potpisivanje mirovnog sporazuma, koji još uvijek nije zvanično potpisan nakon Drugog svjetskog rata .

Bitno je istaći arhipelag poznat kao Kurili čini niz od 56 otoka u Tihom oceanu koja se pružaju od ruskog poluotoka Kamčatke do japanskih otoka Hokaido. Južni dio Velikog Kurilskog kamen je spoticanja u odnosima između Rusije i Japana.