Mladi Tuzlak Eldar Selimović otvorio prvu Api komoru u sjeveroistočnoj Bosni

0
foto: Tuzlarije

Prva Api komora na području sjeveroistočne Bosne otvorena je nedavno u Tuzli. Ideja je to dvadesetvogodišnjeg Tuzlaka Eldara Selimovića, koji na ovaj način želi pomoći ljudima koji se susreću sa respiratornim problemima. 

Tuzlarije
foto: Tuzlarije

Dvadesetvogodišnji Eldar Selimović iz Gornje Tuzle nakon završetka Srednje medicinske škole i upisa na stomatološki fakultet, došao je na ideju otvoriti Api komoru. Riječ je zapravo o objektu koji je u potpunosti izgrađen od prirodnih materijala. 

– To je objekat koji služi za sprovođenje api inhalacije, a to je jedna grana api terapije. U suštini, to je udisanje zraka iz pčelinjih košnica pomoću inhlatora. Inhalator je profesionalno napravljen za tu svrhu, priča Selimović. 

Iz košnica koje služe za ihalaciju Eldar i njegov otac koji mu pomaže u ovom poslu ne uzimaju proizvode pčela, a svi tretmani su na prirodno bazi. Zrak iz komore koristan je u liječenju, ali i prevenciji mnogih oboljenja. 

– Indikacije za upotrebu su astma, bronhitis, razne alergije, glavobolja – migrene, oboljenja respiratornog trakta, oboljenja usne šupljine u globalu, a pomaže i kod srčanih oboljenja, hronična – opstruktivna bolest pluća također, a što se tiče preventive, dobro je i za sportiste, pojašnjava on. 

Nesvakidašnji poduhvat mladog Eldara Selimovića i njegovog oca ima humani karakter i sve inhalacije su besplatne. 
Priču u cjelosti pogledajte u video prilogu. 

Tuzlarije
foto: Tuzlarije
Tuzlarije
Foto: Tuzlarije
Tuzlarije
foto: Tuzlarije

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here