Misteriozni otok sa samo jednom kućom

0

Nastao velikom erupcijom 1963. godine.

Sirtsej je vulkanski otok u Atlantskom okeanu, koji se nalazi tridesetak kilometara od Islanda. 

Nastao je velikom erupcijom 1963., koja je trajala čak tri godine, a do 1967. stvoren je otok površine od 2,7 kvadratnih kilometara. 

Erozija tla i jaki vjetrovi na sjeveru Evrope s vremenom su smanjili njegovu površinu na oko 1,3 kvadratna kilometra, ali ne i interes naučnika za to misteriozno područje.

UNESCO je zaštitio otok i stavio ga na svoju listu Svjetske baštine u Evropi, a pristup su dobili samo odabrani botaničari, biolozi i vulkanolozi. Glavni zadatak im je proučiti kako nastaje ekosistem bez ljudskog utjecaja.

Mahovina i lišajevi prve su vrste biljaka koje su počele rasti na otoku, a vrlo brzo na Sirtsej su počeli slijetati fulmarusi i tankokljuni pingvini. Danas tu raste sedamdesetak biljnih vrsta, a na njemu žive insekti, ptice i foke.

Na otoku se nalazi samo jedna kuća, u kojoj spavaju stručnjaci koji proučavaju promjene na Sirtseju. Prije nego što se iskrcaju na otok, svaki se naučnik temeljno pretražuje da slučajno ne bi prenio neko sjeme čije bi klijanje moglo poremetiti prirodni ekosistem.