Majka koja je rodila u automobilu u Sarajevu: Strahu nije bilo mjesta, dijete sam odmah uzela u naručje

0

Suprug nas je prekrio, a u tom trenutku je hitna i došla, ispričala je Katerji

Amina Katerji je početkom mjeseca rodila djevojčicu u privatnom automobilu na tramvajskoj stanici kod Katedrale u Sarajevu.

To je nesvakidašnja situacija koja je zabilježena u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Medicinska ekipa, koja je uspješno zbrinula majku i bebu, u rekordno vremenu stigla je na mjesto događaja iz punkta Hitne medicinske pomoći Stari Grad.

Kemal Kadrić, specijalista urgentne medicine u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, podsjetio je da su 4. oktobra, tokom obavljanja redovnih aktivnosti, dobili poziv od dispečera koji je rekao da se u privatnom automobilu ispred Katedrale porađa žena.

Kućni uslovi

– Pošto smo već bili u autu, na lice mjesto smo došli za dvije minute. Zatekli smo mlađu ženu u autu koja se već porodila, a u rukama je držala dijete. I majka i beba (djevojčica) bile su dobro – pojasnio je Kadrić.

Završili su standardnu proceduru nakon poroda. Nakon toga su majku transportovali na Kliniku za ginekologiju i akušerstvo, a bebu na Pedijatriju.

– Poroda je bilo i bit će u kućnim uslovima, ali nisam imao situaciju da se to desi na javnom mjestu, a radim već 14, 15 godina, niti sam čuo od starijih kolega. Nije uobičajno da se desi na javnom mjestu – rekao je Kadrić.

Amini Katerji (27) ovo je drugo dijete.

– Imamo sina od dvije godine i osam mjeseci. Lagani bolovi koje sam lahko podnosila i osjetila su se pojavili dok sam još bila u kući. Zvala sam supruga da dođe sa posla da se spremimo u bolnicu, jer su bolovi postajali malo jači – kazala je Katerji za Anadoliju.

 

  • Kemal Kadrić, specijalista urgentne medicine u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo

    Kemal Kadrić, specijalista urgentne medicine u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo

    FOTO: ANADOLIJA


Kako je istakla, dok su se spremili i ušli u auto, situacija se naglo promijenila i rekla je suprugu da ima osjećaj da neće izdržati do bolnice.

– Pri izlasku iz kuće, čim smo sjeli u auto, suprug je odmah nazvao hitnu i objasnio situaciju. U međuvremenu smo došli do glavne ulice i mjesta gdje se beba rodila. Na tom mjestu, tramvajskoj stanici, suprug je parkirao auto gdje je porođaj i nastupio, te je nazvao hitnu da ih obavijesti – pojasnila je Katerji.

Hitna je došla u kratkom periodu.

Pribran i savjestan

– Suprug je sve vrijeme bio tu pribran i savjestan da uradi ono što treba u datom trenutku. Kada sam osjetila da beba neće čekati do bolnice, strahu nije bilo mjesta, jer se sve odvijalo neočekivano brzo. Radila sam po instinktu i osjećaju. Vjera u Boga je ono što je bilo temelj. Pojedine situacije, kao što je ova, nije moguće zaobići i ostane samo da se čovjek snađe najbolje što može odmah, bez razmišljanja, zbog života. Dijete sam odmah uzela u naručje. Suprug nas je prekrio, a u tom trenutku je hitna i došla – ispričala je Katerji.

Istakla je da joj je drago što su bili tu baš kada se beba rodila, pupčana vrpca je imala vremena i da otpulsira, a doktor je prerezao, te su preuzeli odgovornost za dalje.

– Nakon toga su prerazali pupčanu vrpcu i odveli nas na pedijatriju i ginekologiju KCUS-a gdje su se pobrinuli za nas. Sve je proteklo u najboljem redu i sutradan smo izašle iz bolnice. Obje smo dobro i svakim danom smo svjesniji i ponosniji onoga što se i kako se desilo. Beba se zove Merjem – dodala je Katerji.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here