Lejla Tanović i Lana Pudar ambasadori Evropske sedmice sporta

0

U sklopu realizacije projekta “EU4Youth – European Week of Sport Beyond Borders in the Western Balkans”, koji sufinansira Evropska unija, Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine u mjesecu septembru obilježava Evropsku sedmicu sporta kroz organizaciju niza aktivnosti i sportskih događaja.

Podizanje svijesti

Evropska sedmica sporta je inicijativa Evropske komisije za promovisanje sporta i tjelesne aktivnosti u cijeloj Evropi pod sloganom #BeActive. Stoga i Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine ima za cilj promociju i podizanje svijesti o neophodnosti povećanja bavljena fizičkom aktivnošću i sportom kod šire publike diljem Bosne i Hercegovine.

Prvi događaj “School Run” bit će održan 19. septembra u Sarajevu. Ovaj događaj će se organizovati zajedno sa Udruženjem “Marathon Sarajevo”, sa ciljem podizanja svijesti o koristima sporta i fizičke aktivnosti među mlađom populacijom. Utrka je otvorena za osnovce i srednjoškolce, a za nju se može registrovati putem web stranice Udruženja Marathon Sarajevo.

U istom danu održat će se i aktivnosti demonstracije sportova, dok će svi učesnici koji uspješno prođu cilj dobiti prigodne poklone koje je obezbijedio Olimpijski komitet BiH.

– Na travničkom stadionu se družimo 25. septembra sa početkom u 10:30 sati, u organizaciji Edukacijskog centra PS MAYA i Opštine Travnik. Taj dan svi učesnici će imati priliku okušati se u više sportova kroz niz sportskih aktivnosti, a učešće je otvoreno za sve uzrasne kategorije, jer sport ima moć da okupi pojedince svih generacija u jedinstvenom smislu zajednice, doprinese ličnoj sreći i poboljšanju mentalnog i fizičkog zdravlja – saopćeno je iz Olimpijskog komiteta BiH.

Besplatno učešće

Ambasadori Evropske sedmice sporta su vrhunske bh. sportistkinje Lejla Tanović i Lana Pudar, koje aktivno žive sport, njegove vrijednosti i ideale, šireći pozitivan stav i uticaj na širu društvenu zajednicu.

Učešće na sve događaje u okviru Evropske sedmice sporta je besplatno, ali usljed trenutnih restriktivnih mjera, zainteresovani na društvenim mrežama Olimpijskog komiteta BiH mogu pratiti kako i na koji način je moguće se prijaviti.

– Podsjećamo vas na nagradnu igru na Instagram profilu OKBiH gdje učesnici imaju priliku da osvoje jednu od vrijednih nagrada – biciklo, role ili set za planinarenje. Stoga, pokrenimo se, #BeActive, jer fizička aktivnost podstiče kreativnost – ona je izvor radosti i postignuća – navode iz OKBiH.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here