Kurspahić-Nadarević: Privremeno suspendirano 13 nosilaca pravosudnih funkcija

0

UDT je u mnogim predmetima utvrdio da ne postoji razlog za disciplinsku kaznu zbog trajanja postupka, kaže Kurspahić-Nadarević

Sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća pridružila se i glavna disciplinska tužiteljica BiH Alena Kurspahić-Nadarević.

Prezentirajući izvještaj o radu Ureda disciplinskog tužioca (UDT) BiH za 2020. godinu kazala je da UDT redovno podnosi izvještaje o radu.

– U toku 2020. godine imali smo u radu 334 pritužbe, 621 pritužba preneseno. Ukupno je bilo manje pritužbi, a riješeno je ukupno 886 pritužbi. Broj neriješenih pritužbi je 470 na kraju 2020. godine. Smanjeno je prosječno vrijeme rješavanja pritužbi, a najveći broj pritužbi bilo je na nezadovoljstvo presudama. Povećan je broj pritužbi na ponašanje članova pravosudne zajednice. A najviše je podneseno pritužbi protiv sudija – istakla je Kurspahić-Nadarević.

Dodala je da je dužina trajanja najčešći razlog podnošenja pritužbi.

– Tako je stanje i kad je riječ o pritužbama protiv tužilaca ali i sudija. UDT je u mnogim predmetima utvrdio da ne postoji razlog za disciplinsku kaznu zbog trajanja postupka – kazala je Kurspahić-Nadarević.

Prema njenim riječima, u znatnom broju pritužbi izraženo je nezadovoljstvo postupanja sudija i tužilaca.

– Radilo se pritužbama na ponašanje sudija i tužilaca u postupku. Čak 59 pritužbi je imalo osnova i imamo oko 5 posto. I dalje smo kao zemlja u vrhu evropske liste prema izrečenim sankcijama nosiocima pravosudnih funkcija. U jednoj tužbi je zatraženo odstranjivanje sa dužnosti. Dva postupka su obustavljena zbog odustajanja i jedan zbog smrti. Bilo je pet pismenih opomena ali i smanjivanja plaće za 10 posto – istakla je Kurspahić-Nadarević

Obrazlažući svoj izvještaj Alena Kurspahić-Nadarević navela je da je privremeno suspendirano 13 nosilaca pravosudnih funkcija.

 UDT je u toku prošle godine podnio četiri zahtjeva za privremenu suspenziju. U toku 2020. godine imali smo obustave privremenih udaljenja. Na kraju 2020. godine suspendiranih je bilo devet nosilaca pravosudnih funkcija. Trenutno je u UDT-u upražnjeno tri mjesta. Za 2020. godinu UDT je u potpunosti realizirao aktivnosti koje su bile planirane. Budžet je izvršen u manjem obimu – rekla je Kurspahić-Nadarević.

Na pitanje članova Vijeća, Kurspahić-Nadarević je objasnila zašto je mali broj pritužbi podnesenih od strane tužioca.

– To su prioritetne pritužbe i one su u većini slučajeva osnovane. Tokom 2020. godine niti jedan predmet nije zastario. Najviše pritužbi podnose stranke – kazala je Kurspahić-Nadarević.