Kulturno Umjetničko Društvo Ilidža predstavilo našu državu na ”King AbdulAziz Camel” festivalu u Saudijskoj Arabiji.

0

Mjesec mart u Saudijskoj Arabiji je protekao u znaku King AbdulAziz Camel Festivala koji je organizirao World Folk Vision u saradnji sa World Ethno Games i Nomad Universeom. Nomad Universe je ogroman kompleks koji je zauzeo veliku površinu u pustinji pored glavnog grada Riyadha gdje je namjenski za ovu priliku napravljen cijeli grad sa Etnobazarom, hipodromom, otvorenim amfiteatrom, specijalizovanom kino-dvoranom, egipatskim trgom, cirkusom na otvorenom, Nomadskim round-house selom, izložbom oldtime automobila kao i sportskih arena i stadiona.

Za prezentaciju kulture i tradicije zemalja učesnica, napravljene su dvije ogromne pozornice sa fantastičnom tehničkom podrškom. Na poziv World Folk Visiona, našu zemlju na ovom festivalu, našu zemlju su predstavili članovi muzičke sekcije udruženja KUD-a „Ilidža“ u periodu od 09.03.2019. – 24.03.2019. i uspjeli se plasirati u finale ovog prestižnog takmičenja u konkurenciji 94 različite nacije iz cijelog svijeta koje su pored tradicionalne muzike, prezentovale i svoje narodne običaje, kostime, folklor, suvenire, kulturno-historijske znamenitosti svoje zemlje itd. Svaki dan je u kompleksu Nomad Universe na raznim kulturnim performansima i sportskim takmičenjima učestvovalo blizu 2000 ljudi, a po podacima organizatora festivala, svaki dan je ovaj festival u prosjeku posjetilo oko 25.000 ljudi iz Saudijske Arabije, Egipta, Katara, Kuvajta, Omana, Iraka, Irana, Jemena, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina itd.

Muzičari KUD Ilidža su plijenili pažnju našom tradicionalnom muzikom, napjevima, sevdalinkama kao i duhovnom muzikom svih naroda BiH o čemu govori podatak da su se sa ovog putovanja vratili sa nekoliko poziva za učešće na festivalima koji će se ove i slijedeće godine održavati u Srbiji, Italiji, Maroku, Kamerunu, Poljskoj, Mađarskoj i Bugarskoj. Na kraju, važno je napomenuti da su predstavnici KUD-a „Ilidža“ nakon ovog festivala učestvovali na nekoliko konferencija u Riyadhu što je za rezultat imalo da tokom mjeseca aprila naša zemlja postane članica važnih svjetskih organizacija iz oblasti sporta i kulture kao što su WEC (World Ethnogames Confederation) i ICO (International Camel Organization).

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here