Krivić poručio da Vlada KS neće donijeti nijednu odluku koja će ugroziti stanovništvo

0

Imamo najviše zdravstvenog kadra, prostora, nije stanje alarmantno kao što izgleda, rekao Drljević

Vršilac dužnosti premijera Kantona Sarajevo i ministar za obrazovanje Anis Krivić kazao je danas tokom otvorenja Infektivnog odjela Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” da u ovakvoj epidemiološkoj situaciji nije vrijeme da neko na nekoga bude ljuti niti da se u prvi plan stavljaju lični intreresi.

Kazao je da je u stalnom kontaktu s premijerom KS Mariom Nenadićem koji je na njega prenio ovlasti jer je u izolaciji.

– Bio sam u đačkom domu ŽIŠ i nakon što epidemilozi utvrde može li se pretvoriti u izolatorij,  Vlada KS će donijeti odluku. Vlada neće donijeti odluku koja ide na štetu naše djece, nećemo otvoriti izolatorij blizu djece niti na bilo koji način ugroziti stanovništvo – rekao je Krivić.

Napomenuo je da je epidemiolog rekao iz kojih razloga vrtić i izolatorij ne smiju biti u istom objektu.

– Na koji način ćemo riješiti ovu situaciju ostaje da se vidi. I u slučaju da se neki izolatorij otvori, pacijenti u njega ne bi bili smješteni u narednom periodu. Bolnički kapaciteti moraju biti popunjeni prije smještanja u nove izoaltorije – rekao je Krivić.

Šef Infektivnog odjela Opće bolnice Ednan Drljević kazao je da će biti osiguran kadar za izolatorij u Općoj bolnici.

– Sve što smo obećali, i menadžment i ja, sigurno ćemo ispuniti. Ne bavimo se drugim stvarima već svojim poslom i stalo nam je da učinimo nešto dobro za pacijente. Radnici su rekli da će se potruditi da izgradnja izolatorija Opće bolnice bude završena i ranija. Bit će tu i oprema i kadar. Obećano nam je i da će biti druga faza. Tada ćemo imati preko 100 kreveta i tek u toj drugoj fazi bit ćemo osposobljeni da primamo teške pacijente, one na respiratori, tu će biti porođajne sale, hiruške… U ovoj fazi sada i u izolatoriju koji će biti brzo gotovo i u objektu Infektivne klinike smjestiti lakše i srednje teške pacijente. Tako je i u odluci Vlade KS – pojasnio je Drljević.

Kazao da ukoliko dobiju 100 kreveta moći će ih odmah staviti u funkciju i za dva dana primiti pacijente.

– Nema mjesta za paniku. Imamo najviše zdravstvenog kadra, prostora, nije stanje alarmantno kao što izgleda. Učinit ćemo sve da se ispoštuju naredbe Federalnog i Kantonalnog ministarstva zdravstva da se 30 posto kapaciteta bolnica osigura za Covid. Sigurno ćemo se izboriti s ovim, dok god smo tu nećemo dozvoliti da budu diskriminisani. Zvali su nas kolege ljubazno s KCUS-a i zamolili da li možemo da primimo deset do 20 pacijenata. Rekao sam da mogu odmah danas ako su laki ili srednjeteški pacijenti – rekao je Drljević.

Naveo je da je pandemija ukazala na mnoge anomalije u zdravstvenom sistemu KS.