Velika je čast što je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) izabrala Sarajevo kao mjesto gdje će održati svoju godišnju konferenciju na koju će doći predstavnici Upravnog odbora, kao i članovi iz 67 zemalja, uz sudjelovanje više hiljada učesnika, ističe dr. Danijela Martinović, profesorica Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i nekadašnja predsjedavajuća Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

“Smatram da je to dobro mjesto, odnosno dobra prilika gdje mogu da se susretnu i svoja razmišljanja razmjene kako predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, tako i investitori iz Bosne i Hercegovine, zemalja okruženja i cijele Evropske unije. Veliku prednost imaju predstavnici malih i srednjih preduzeća jer će biti u fokusu jedne od sesija. Isto tako, jedna od tema bit će saradnja između privrednika cijele regije i Evropske unije.“ Navodi dr. Martinović.

Evropska banka za obnovu i razvoj je i do sada bila značajan investitor u Bosnu i Hercegovinu, čemu svjedoči i činjenica da je uložila više od dvije milijarde eura. „Riječ je o 155 različitih projekata, koji su uglavnom bili infrastrukturni, što je od iznimnog značaja”, navodi dr. Martinović.

Značajna sredstva, naglašava profesorica Martinović, su tako usmjerena na Koridor 5c, finansiranje elektroenergetskih projekata, sektor finansija i finansijsko tržište, a manji dio tih finansijskih sredstava je bilo usmjereno sektoru malih i srednjih preduzeća, energetsku efikasnost i slično.

“Mislim da je sada baš pravi trenutak da se ta situacija izmijeni u korist malih i srednjih preduzeća. Bh. privrednici su u mogućnosti da međusobno razmijene iskustva, a mogu iskoristiti i ona od predstavnika EBRD-a”, cijeni dr. Martinović.

Tako će u budućnosti u fokusu biti finansijska sredstva, ali i tehnička i ekspertna podrška koja će se pružiti sektoru malih i srednjih preduzeća, kako bi unaprijedili svoju proizvodnju i digitalizirali se, odnosno kako bi postali konkurentni na tržištu BiH, ali i na regionalnim tržištima, što predstavlja značajan korak ka ekonomskom napretku.

Podsjećamo, 7., 8. i 9. maja ove godine, BiH će biti zemlja domaćin jednog od najznačajnijih događaja u posljednje dvije decenije, Godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD-a, kao i drugih paralelnih aktivnosti poput investicijske konferencije i biznis foruma.

Procjenjuje se da će BiH tim povodom ugostiti više od 2.000 predstavnika međunarodne poslovne zajednice, investitora, visokih vladinih zvaničnika (guverneri EBRD-a, ministri finansija, ekonomije, trezora ili Centralne banke) te predstavnika organizacija civilnog društva, a svi zainteresirani detalje o samom događaju, na kojem ćemo svijetu prezentovati bogatstvo svih bh. različitosti („Power of Diversity“), mogu pronaći na linku.