Komšić i Džaferović sastali se s predsjednikom Latvije: Za BiH članstvo u NATO-u je od suštinskog političkog i sigurnosnog značaja

0

Levits je istakao da Latvija podržava integraciju BiH u NATO i Evropsku uniju kao i da su spremni razmijeniti iskustva na putu evroatlantskih integracija i reformi domaćeg zakonodavstva i drugih reformi kako bi pomogli BiH na tom putu

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastali su se sa Egilsom Levitsom, predsjednikom Republike Latvije.

Ovaj susret predsjednika dvije zemlje je prvi do sada na visokom nivou, te je konstatovano da je dosadašnja bilateralna saradnja bez otvorenih pitanja, ali da je poželjno intenziviranje kontakata na svim nivoima, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Predsjednik Latvije je istakao da Latvija podržava integraciju BiH u NATO i Evropsku uniju kao i da su spremni razmijeniti iskustva na putu evroatlantskih integracija i reformi domaćeg zakonodavstva i drugih reformi kako bi pomogli BiH na tom putu.

Predsjednik Latvije izrazio je interesovanje za utiske koje su članovi Predsjedništva BiH stekli nakon Samita EU – zapadni Balkan u Sloveniji. U tome kontekstu, sagovornici su razmijenili mišljenja o preprekama i prilikama na evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Razmijenjena su mišljenja o agresivnom političkom uticaju Rusije na prostor zapadnog Balkana, i zaključeno da je za Bosnu i Hercegovinu članstvo u NATO-u od suštinskog političkog i sigurnosnog značaja.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Komšić i član Predsjedništva BiH Džaferović zahvalili su na podršci predsjedniku Latvije i uputili mu poziv da posjeti Bosnu i Hercegovinu.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here