Klinička mikrobiologija KCUS-a godišnje realizuje više od 100.000 analiza

0

Laboratorijska dijagnostika je osnovna djelatnost OJ Klinička mikrobiologija, a obuhvata metode iz područja bakteriologije, virusologije, parazitologije, mikologije, imunologije, molekularne medicine i bolničke higijene.

Prema riječima dr. Amele Dedeić, šefice OJ Kliničke mikrobiologije, kvalitet rada u svim laboratorijama je podvrgnut unutrašnjoj i vanjskoj kontroli. Redovno se obavlja nadzor nad zaštitom na radu i kontinuirano unapređuje biosigurnost i biobezbijednost u laboratorijama. Laboratorija za serološku i molekularnu dijagnostiku virusnih osipnih groznica i influence dobile su certifikat Svjetske zdravstvene organizacije.

“Pojedine usluge rade se samo u našoj ustanovi. Tu prije svega mislimo na sekvenciranje genoma mikroorganizama u cilju detekcije različitih mutacija, kao što je rezistencija HIV na terapiju, subtipizacija virusa influence, molekularna dijagnostika osipnih zaraznih bolesti, arbovirusa, genotipizacija bolničkih bakterija, detekcija mehanizama rezistencije i dr“, rekla je dr. Dedeić.

U sastavu Kliničke mikrobiologije je laboratoriji za kontrolu bolničkih infekcija. KCUS spada u rijetke bolničke centre koji imaju ovu vrstu laboratorije.

“S obzirom da značajan broj uzročnika bolničkih infekcija prenese iz drugih zdravstvenih ustanova, laboratorij povodi redovni program skrininga pacijenata po prijemu u intenzivnim njegama i hirurškim odjelima. Također, kroz redovnu dnevnu komunikaciju sa svim klinikama, omogućava se da na vrijeme budu poduzete sve neophodne mjere. Izvještaji se redovno dostavljaju Komisiji za sprječavanje i suzbijanje bolničkih infekcija, koja zahvaljujući multidisciplinarnom pristupu ovom problemu, uspješno radi na terenu“, navela je prof.dr. Dedeić.

Prema riječima Sandre Vegar Zubović, direktorice dijagnostičkih disciplina KCUS, proširenje spektra usluga u ovoj OJ radi se planski uz paralelno provođenje edukacije i nabavke opreme, a prema iskazanim potrebama Klinika KCUS.

“U narednom periodu će se preko NIR-a organizirati kursevi, škole i postdiplomski studij iz oblasti kontrole bolničkih infekcija. Pratit će se aktuelna epidemiološka situacija, pojava novih patogena, te shodno tome informirat će se uposlenici KCUS“, pojasnila je prof. dr. Vegar Zubović.

Dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS, zadovoljna je načinom rada Kliničke mikrobiologije.

“KCUS vrši kontinuiranu nabavku reagencija u cilju pravovremene dijagnostike. Brza dijagnostika je put prema kvalitetnom liječenju, što nam je glavni cilj. Mikrobiologija je grana koja se izuzetno brzo razvija a naša namjera je da takav razvoj pratimo“, izjavila je Izetbegović.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here