Kineski turisti iz Vuhana stigli u Neum: Sljedeća destinacija Sarajevo?

0

Grupa od 29 kineskih turista, od kojih je 18 iz Vuhana, odakle je potekao koronavirus, danas je stigla u Neum. Nakon toga otišli su u Dubrovnik, a večeras se vraćaju u jedini bh. grad na moru, gdje će i prenoćiti. A, navodno, sutra stižu u Sarajevo. Sve ove informacije potvrđene su nam u Graničnoj policiji BiH. 

– Ono što je sigurno jeste da će prenoćiti u Neumu, ali i da su na granični prijelaz u Neumu stigli službenici Zavoda za javno zdravstvo FBiH koji će zajedno s pripadnicima Granične policije, u skladu sa zakonom, obaviti sve potrebne mjere na kontroli ovih turista – izjavio je za “Avaz” savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hoffman.

Da će nakon Neuma Kinezi posjetiti Sarajevo, potvrdio je i za 24sata.hr direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

– Nema apsolutno razloga za paniku. U Hrvatsku su ušli zdravi i nije bilo razloga zadržavati ih ovdje. Drže se uputa koje su dobili, njihov je vozač upoznat sa situacijom, i sve je u redu – kazao je Capak.

Treba napomenuti i da turisti iz tog kineskog grada mogu slobodno ući u BiH te da Granična policija nema posebne upute.

Kako smo već izvještavali, ovi turisti prethodno su posjetili Plitvička jezera, pa su se uputili u Dubrovnik. Na tom putu već su jednom prešli granični prijelaz na granici BiH, tačnije kod Kleka, pa su prošli kroz Neum prema svojoj destinaciji.