Jusko o odluci CIK-a: Žalit ću se Sudu BiH, ista institucija daje različita tumačenja

0

I ne zbog želje da zadržim vijećnički mandat, nego da se ustanovi jedinstvena pravna praksa u ovakvim slučajevima – a moj nije usamljen, kazao je Jusko

Povodom objavljenih informacija da je CIK oduzeo mandat općinskog vijećnika u Općini Centar Ismiru Juski, jer je istovremeno i savjetnik ministra u Vladi FBiH, oglasio se i Jusko.

– Žao mi je što su me predstavnici CIK-a kontaktirali samo dan prije saopćavanja svoje odluke. Tom prilikom sam im predočio mišljenje iz 2013. godine u kojem sam dobio tumačenje da mogu prihvatiti vijećnički mandat. Međutim, novu odluku CIK-a, za koju sam saznao iz medija i čije obrazloženje očekujem, shvatio sam kao da CIK u novom kadrovskom sastavu ima drugačije tumačenje i da mi je oduzet mandat.

S obzirom na to da je javnosti poznata moja politička biografija, istu obavještavam da ću se na ovu odluku žaliti Sudu BiH. I ne zbog želje da zadržim vijećnički mandat, nego da se ustanovi jedinstvena pravna praksa u ovakvim slučajevima – a moj nije usamljen – kako bi se izbjegla situacija da ista institucija daje različita tumačenja da li je u pitanju sukob interesa ili nije – naveo je Jusko, saopćeno je iz SBB-a.