Jedina odluka koja može spriječiti egzodus mladih iz BiH: Najniža plaća treba biti 1.000 maraka

0

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine danas je iznio razloge zašto najniža plaća treba biti 1.000 maraka. 

Kako je rekao predsjednik Sindikata Selvedin Šatorović, prema anketi koju su proveli, 53,4 posto ljudi starosti od 18 do 45 godina kaže da bi odlučilo ostati u BiH ako bi najniža plaća bila 1.000 KM.

– Zbog toga tražimo da Vlada Federacije BiH, u skladu sa svojim zakonskim obavezama, a nakon konsultacija s Ekonomsko-socijalnim vijećem, donese zakon kojim se najniža zagarantirana plaća definira na 1.000 KM – rekao je Šatorović. 

To je jedina odluka koja može spriječiti egzodus mladih iz Bosne i Hercegovine, a kako je rekao Šatorović, Savez će kroz tok kampanje obilaziti radnike preduzeća, firmi, stranke, akademske zajednice i vjerske zajednice, tražeći podršku za najnižu plaću od 1.000 KM.

– Kada bi se poslodavci odrekli svog profita, plaću od 1.000 maraka ne bi bilo teško ostvariti. Prema Prijedlogu zakona o porezu na doprinose i dohodak, poslodavac bi na plaću od 1.000 KM trebao zapravo uplatiti 1.900 KM. Smatramo da 24 godine nakon rata radnici moraju imati dostojanstven život kroz dostojanstvenu plaću. Trenutna situacija s potrošačkom korpom kaže da dvije osobe koje rade i imaju prosječnu plaću mogu osigurati tek minimum za četveročlanu porodicu – objašnjava Šatorović.

Dodao je da je, prema optimističnim podacima, BiH od 2013. godine napustilo 200.000 osoba, a prema pesimističnim podacima, taj broj iznosi 500.000. 

– Ovakvo stanje ne može ostati. Prema procjenama Svjetske banke, 1,7 miliona građana napustilo je BiH u posljednjih 27 godina i sada je krajnje vrijeme da se nešto uradi. Državljanstva se odreklo više od 70.000 građana, a postupak košta oko 1.700 KM. To znači da je država na odlasku građana prihodovala 136 miliona KM, što je apsurd – rekao je Šatorović.

Poslodavci žele povećati plaće, ali ne mogu zbog velikih obaveza

– Često možemo čuti kako poslodavci žele povećati plaće, ali ne mogu zbog velikih obaveza. Istina je da su obaveze na plaće u FBiH među najvišima u regionu, ali ne možemo sve gledati crno-bijelo. Prema podacima Finansijsko-informatičke agencije, firme u FBiH su u 2018. godini ostvarile prihode veće od 49,5 milijardi KM, a to je više nego 2017. – naglasio je Šatorović. 

S druge strane, posljednji definirani minimalac je 406 KM, a više od 50 posto radnika u Federaciji prima plaću ispod 650 KM – dakle, njih više od 260.000.