Imaju desetero djece: Sedmično na hranu troše oko 250 dolara

0

Par iz Jute, američke savezne države, Kasandra (Cassandra) i Džejkob Moris (Jacob Morrise) danas se svojim nekadašnjim željama smiju. 

Kako kažu, nisu osjećali da je njihova porodica kompletna sve dok u julu prošle godine nisu dobili deseto dijete.

Porodica ima dva para blizanaca i samo jednu kćerku, koja se rodila kao deveto dijete u aprilu 2018. godine i kojoj su dali ime Lili (Lily).

Džejkob dizajnira i prodaje uređaje za kućanstvo, a Kasandra je domaćica.

– Nikad ne bih mijenjao tako veliku porodicu ni za šta. Kad smo dobili drugo dijete, mislili smo da nam je dosta djece – ističe on.

Ne smetaju im komentari

Na kraju se ispostavilo da ipak žele nešto veću porodicu.

– Na kraju dana mi smo samo normalni roditelji koji imaju desetero djece. Da, zbog toga smo malo drugačiji od drugih, no volimo jedno drugo i svako od njih volimo jednako – dodaje otac.

Ipak, nerijetko čuju razne komentare na račun njihove velike porodice.

– Neki nas napadaju da smo neodgovorni, ali takve komentare lako odbijemo – ističe on.

Njihova porodica sastoji se od desetogodišnjeg Stivena (Steven), devetogodišnjeg Kristofetra (Christopher), sedmogodišnjih jednojajčanih blizanaca Vilijama (William) i Rina (Ryn), petogodišnjih dvojajčanih blizanaca Spensera (Spencera) i Maksa (Max), četverogodišnjeg Tomasa (Thomas), trogodišnjeg Henrija (Henry), jednogodišnje Lili i šestomjesečnog Pitera (Peter).

– Ljudi misle da imamo gomilu neodgojene djece koja ne znaju za red jer ih je toliko, no to nije tako. Biti dio ovako velike porodice je dobra priprema za život jer se uče kompromisu i nošenju s različitim osobnostima. Zbog svega su moja djeca odgojenija – tvrdi Kasandra, koja vodi blog o svojoj porodici.

Inače, pripadaju Crkvi Isusa Krista svetaca, koja posljednjih dana zabranjuje kontracepciju. Kasandra kaže da je njoj lakše nego drugim roditeljima.

– Starija djeca brinu o mlađoj – kaže ona.

Ipak, nije sve idealno.

– Kad je riječ o obrocima, moram isplanirati mjesec unaprijed obroke. Naša djeca nisu zahtjevna, nemaju alergije pa večere nisu komplicirane. Kuhamo puno supe, pečemo pizze, pripremamo enčilade i salate – tvrdi majka. 

Kako bi se njih dvanaestero nahranilo, sedmično troše 250 dolara (oko 448 KM).