Hrvat nožem izmasakrirao ženu: Neće u zatvor, već na liječenje

0

Davor, Hrvat koji je prije godinu u Švicarskoj nožem nasmrt izbo stariju ženu, neće u zatvor, već mu je određeno liječenje u ustanovi zatvorenog tipa.  

Odlučio je tako sud u švicarskom gradu Arau. Sud je presudu donio prema psihijatrijskom izvještaju, u kojem stoji da je 29-godišnjem Hrvatu dijagnosticirana paranoidna šizofrenija, a utvrđeno je i da je u vrijeme ubistva bio pod utjecajem alkohola i kokaina.

Presuda mladom Davoru zbog ubistva 66-godišnje Hildegard Enz Rivola izrečena je prije dva dana.

Policija pronašla ubicu

Kako stoji u optužnici, 66-godišnjakinja je pronađena u lokvi krvi na svom kućnom pragu u Arauu. Prevezena je u bolnicu, gdje je zbog teških povreda preminula. Ubica je ženu izbo nožem više od 30 puta u gornji dio tijela. Nedugo nakon zločina policija je uhapsila ubicu, kod kojeg je pronađeno i oružje. Mladić je isprva sve negirao, ali kasnije je priznao ubistvo.

Poslije je objavljeno da je, prema psihijatrijskom izvještaju, neuračunljiv. Tužilaštvo je utvrdilo da ubica i ubijena nisu bili ni u kakvom osobnom odnosu, ali je još 2015. izvodio neke radove u njenom stanu pa je znao kako sve u stanu izgleda, kao i da je nesretna žena živjela sama.