Hoće li i Marijin Dvor postati samo još jedna igračka u rukama arapskih investitora i bosanskih moćnika?

0
foto: Sarajevograd

U posljednje vrijeme, jedna od “vrućih tema” je izgradnja objekata na Marindvoru. Već su ranije navedene rasprave i polemike domaćih stručnjaka, o nemogućnosti strujanja vazduha zbog previsokih građevina i predizmenzioniranja, te djelimičnog ili kompletnog uništavanja nacionalnih spomenika.

Građani su već javno iskazali svoj bijes, kroz proteste u Hastahani, posljednjim atomima snage želeći sačuvati ono malo zelenih površina koje su preostale na tom području. Podsjećamo, u Hastahani je planirana izgradnja poslovnih objekata i pozdzemnih garaža, što je dobilo oštru osudu građana, kako na društvenim mrežama, tako i na javnim protestima u proteklim danima.

Sumirano, Marijin Dvor je predmet velikih planova u posljednje vrijeme, od pretvaranja Ulice Kotromanića u pješačku zonu, preko izgradnje koncertne dvorane u sklopu poslovnih objekata pozamašne visine (i do 30 spratova), a uz najavljenu šetnicu, planirana je izgradnja objekata, tj. zgrada visine 8 do 11 spratova.

Sam izgled Marindvora, kakvog ga danas poznajemo, pri završetku svih planiranih projekata će biti gotovo neprepoznatljiv. Pravo pitanje je, kako će građani gledati na to? Jesu li nam bitniji ulagači i novac, atraktivnost i izgled, ili očuvanje kulturne baštine, zelenila i čistog vazduha u centru grada?