Građani Sarajeva u tišini i suzama odali počast poginulima na pijaci Markale

0

Članovi porodica žrtava, preživjeli, brojne delegacije i građani Sarajeva odali su počast Sarajlijama koji su na današnji dan, 5. februara 1994. godine, poginuli na sarajevskoj pijaci Markale.Tog kobnog februara, nešto poslije 12:30 sati, s agresorskih položaja na području sela Gornji Mrkovići – Sarajevo ispaljen je minobacački projektil kalibra 120 mm na gradsku pijacu Markale, usljed čije eksplozije je poginulo 68 Sarajlija, a teže i lakše su ranjene 142 osobe. 

Prilikom današnjeg polaganja vijenca, pročitana su imena svih poginulih. Okupljanju na Markalama prethodila je zajednička komemorativna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Sarajeva i općinskih vijeća na području KS povodom obilježavanja Dana sjećanja na sve poginule građane Sarajeva u periodu od 1992. do 1995. godine.

Okupljeni građani na Markalama poručili su kako se ovakav zločin ne smije nikada zaboraviti te da se kultura sjećanja mora njegovati zbog generacija koje dolaze.

Premijer KS Edin Forto prisjetio se 5. februara, dana kada je krenuo s prijateljem na Markale, ali, na sreću, put ih je odveo na drugu stranu.

“Čime smo mi zaslužili da danas polažemo cvijeće, a bili smo na 200 metara od mjesta događaja. Ničim to nismo zaslužili. Zato imamo obavezu da stvari nazivamo pravim imenom, a to je fašizam koji i danas postoji i nije iskorijenjen. To je obaveza nas koji smo imali sreću da ostanemo živi”, istakao je Forto.

Senida Karović, predsjednica Unije civilnih žrtava rata kazala je kako je pijaca Markale simbol sjećanja na sve ubijene i ranjene žrtve opsade Sarajeva.

“Razaranje grada Sarajeva i ubijanje nevinih civila je period koji je trajno obilježio naše živote. Događaji iz perioda od 1992. do 1995. godine moraju nam biti opomena da pamtimo i ne zaboravimo. Prošlo je 25 godina otkako preživjele žrtve ističu da zločin ne smije biti isplativ i da pravda mora biti zadovoljena. Oprosta nema i koliko god bude trebalo borit ćemo se da pravda bude zadovoljena i civilne žrtve rata dobiju svoju satisfakciju. Danas smo na istom mjestu kako bi svima pokazali da je Sarajevo olimpijski grad svih religija, naroda i kultura”, kazala je Karović.

Podsjećamo, najprometnija sarajevska pijaca Markale tokom rata bila je mjesto za snabdijevanje raznim potrepštinama stanovnika opkoljenog grada. Tu su građani mogli kupiti hranu i druge proizvode koji su im bili potrebni da prežive teške ratne dane. 

Sarajevo je bilo pod opsadom 1.300 dana, što je najduže u historiji savremenog ratovanja. Tokom opsade pobijeno je 14.011 ljudi, od čega više od 1.600 djece.

Prije 25 godina 5. februara su na Markalama ubijeni: Senad Arnautović, Ibrahim Babić, Mehmed Baručija, Ćamil Begić, Emir Begović, Vahida Bešić, Gordana Bogdanović, Vaskrsije Bojinović, Muhamed Borovina, Faruk Brkanić, Sakib Bulbul, Jelena Čavriz, Almasa Čehajić, Zlatko Čosić, Alija Čukojević, Verica Ćilimdžić, Smilja Delić, Ifet Drugovac, Dževad Durmo, Fatima Durmo, Kemal Džebo, Ismet Fazlić, Vejsil Ferhatbegović, Dževdet Fetahović, Muhamed Fetahović, Ahmed Fočo, Majda Ganović, Isma Gibović, Rasema Hasanović, Alija Hurko, Mirsada Ibrulj, Mustafa Imanić, Rasema Jažić, Razija Junuzović, Hasija Karavdić, Mladen Klačar, Marija Knežević, Selma Kovač, lbro Krajčin, Sejda Kunić, Jozo Kvesić, Numo Lakača, Ruža Malović, Jadranka Minić, Safer Musić, Nura Odžak, Mejra Orman, Hajrija Oručević, Seid Prozorac, Smajo Rahić, Igor Rehar, Rizvo Sabit, Zahida Sablja, Nedžad Salihović, Hajrija Smajić, Emina Srnja, Džemo Subašić, Šaćir Suljević, Hasib Šabanović, Ahmed Šehbajraktarević, Bejto Škrijelj, Junuz Švrakić, Pašaga Tihić, Munib Torlaković, Ruždija Trbić, Džemil Zečić, Muhamed Zubović i Senad Žunić.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here