Google na korak do mogućnosti kontrolisanja uređaja pomoću gestikulacije rukama

0

Google je na korak bliže da stvori mogućnosti kontrolisanja pametnih uređaja uz pomoć gestikulacije rukama iz daljine.Naime, američka kompanija je dobila savezno odobrenje za nastavak svog malog radarskog projekta iz 2015. godine pod nazivom projekt Soli.

Google već godinama radi na razvoju upravljanja uređaja pomoću gestikulacije, a sada nastoji razviti preciznost ove opcije.

Umesto direktnog dodirivanja ekrana, projekt Soli je predložio korištenje pokreta kao što je trljanje palca i kažiprsta zajedno kako bi se kontrolisao pametni sat ili pametni zvučnik.

To znači kako biste mogli pokrenuti muziku na pametnom zvučniku ili pomjeriti sat tako što biste mu samo približili ruku. Mali radari unutar uređaja bi osjetili kretanje ruke.

Prvobitno projekt Sali nije bio uspješan, jer radari unutar uređaja nisu precizno detektirali gestikulaciju ruku, što znači da bi korisnici bili ograničeni na samo nekoliko pokreta. Google je ove probleme pripisao niskim nivoima snage na pametnom uređaju.

Pored toga što će ovim napretkom biti naročito zadovoljni tehnoljupci, mogućnost kontrolisanja uređaja gestikulacijom pomoći će korisnicima koji imaju slabu pokretljivost ili taktilna oštećenja.

Još nije poznato koje vrste uređaja će biti dostupne s novom Googleovom funkcijom.