FUP uhapsio uposlenika “Elektroprivrede HZHB”: Neovlašteno snimanje, prijetnje, napad i seksualno uznemiravanje

0

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) u utorak su uhapsili uposlenika “Elektroprivrede HZHB” zbog sumnje da je počinio više krivičnih djela, potvrđeno je za portal “Avaza” iz FUP-a.

Riječ je o neovlaštenom snimanju, uznemiravanju i nasilju na osnovu spola, prijetnjama i nanošenju lakših povreda.

– Poštovani, vezano za Vaš upit, dana 23.11.2021. godine, policijski službenici Federalne uprave policije pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona su na podrčju Mostara slobode lišili jedno lice. Lice lišeno slobode je uposlenik EP HZHB. Lice se sumnjiči za izvršenje krivičnih djela „Neovlašteno optičko snimanje“ iz člana 189. stav 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine., „Ugrožavanje sigurnosti“ iz člana 183. stav 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine., „Lahka tjelesna ozljeda“ iz člana 173. stav 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine., a sve u vezi člana 54. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine „Stjecaj krivičnih djela“, te člana 29. Zakona o ravnopravnosti spolova BiH, navodi se u odgovoru Emila Sućeske,glasnogovornika FUP-a.

U članu 29. Zakona o ravnopravnosti spolova  se navodi “ko na osnovu spola vrši nasilje, uznemiravanje ili seksualno uznemiravanje kojim se ugrozi mir, duševno zdravlje i tjelesni integritet kaznit će se kaznom zatvora od 6 mjeseci do 5 godina”.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here