Forto: Neka svi zaposlenici kažu saznanja o radu na KCUS-u, zaštititi ćemo ih od odmazde

0

Nakon hitne sjednice Vlade KS, na konferenciji za medije obratio se premijer KS Edin Forto.

Premijer KS Edin Forto kazao je da sa predstavnicima KCUS-a nisu došli do zajedničkog zaključka.

– Ministar Vranić je sazvao sastanak, došli su predstavnici KCUS-a. Nakon razmjene informacija nismo uspjeli doći do zajedničkog zaključka. Iz KCUS-a su rekli da su radili najbolje moguće u datom trenutku. Tražili su da se složimo s njima da nama bude tačno sve ono što su rekli. Odlučili smo sazvati hitnu sjednicu Vlade KS – kazao je.  

Komisija će utvrditi tačnost tvrdnji

Dodao je da je Vlada KS usvojila određene zaključke, između ostalog traže od FUCZ da uđe u KCUS i utvrdi činjenično stanje, od ministra Vranića se traži da formira ad hoc komisiju u kojoj će se svi suosnivači imati jednog člana, koja će biti stručna i da se utvrdi tačnost tvrdnji.

– Vlada KS insistira da se Uprava Kliničkog centra imenuje u skladu sa Zakonom, a to je jeste Kanton Sarajevo, kao jedan od suosnivača i kao uvjerljivo najveći finansijer te institucije da dobije legitimne predstavnike u Upravnom odboru Kliničkog centra – rekao je Forto.

Zaključci Vlade KS

Zaključci Vlade KS

“Malina respiratore” treba skloniti

– Od kantonalnog Tužilaštva tražimo da ispita sve navode, posebno o ugoženosti života, i da KCUS dostavi izvještaj o svemu navedenom u dopisu za koji sad znamo da je istinit i da postoji. Vlada KS poziva sve zaposlenike koji imaju saznanja o postupanjima izvan standarda lječničke struke, garantujemo da ćemo ih zaštititi od odmazde. Pozivamo da slobodno kažu, a Vlada KS insistira da se Uprava KCUS-a imenuje u skladu sa Zakonom i ima legitimne predstavnike u Upravni odbor KCUS-a – rekao je.

Zaključio je bi trebali zabraniti upotrebu tzv. “malina respiratora”.

– Jednostavno ih treba skloniti. Ako postoji način da institucija ili Vlada mogu naći respiratore koji su provjerenog kvaliteta, koji nisu nikada i nikome bili sporni, uključujući 17 potpisnika, tražimo da se to što hitnije uradi – kazao je Forto.

Podsjećamo, jutros je održan sastanak sa predstavnicima KCUS-a, a nakon sastanka su ministar Vranić i premijer Forto medijima kazali da KCUS nije prihvatio zaključke sastanka koji je trajao više od dva sata.