Džaferović: “Srpski svet” je samo drugi naziv za “veliku Srbiju”

0

Član Predsjedništva BiH  Šefik Džaferović dao je intervju za srbijanski dnevni list “Danas”. Džaferović je istakao kako građani Srbije ne treba da ga doživljavaju na osnovu ocjena koje se iznose u tabloidima.

– Retorika o etničkom prekrajanju granica je retorika prošlih stoljeća. Geostrateška konfiguracija regiona je završena. Neće biti novih granica i novih država na Zapadnom Balkanu – izjavio je Džaferović.

Opasne poruke

Džaferović smatra kako na sceni još uvijek imamo politike koje žele podjelu BiH.

–  Očigledno je da na djelu još uvijek imamo retrogradne politike, koje žele provesti svoje ratne ciljeve, a to je podjela BiH. Svima je jasno da zagovornici velikodržavnih projekata i dalje pokušavaju ostvariti ono što nisu uspjeli u periodu ’92-95. Narušavanje mira njima ništa ne znači, jer je u velikom broju slučajeva riječ o licima, koja su i 1990-ih bili nosioci ratnohuškačke politike. Nosioci takvih politika bi konačno trebali nešto naučiti iz historije, a glavno je to da je svako onaj ko je atakovao na cjelovitost BiH završio u Hagu i na smetljištu historije.

Džaferović je rekao kako je strateško opredjeljenje regije integracija u EU i NATO te je istakao kako misli da taj proces može relaksirati odnose i dati sigurnost i bolji životni ambijent za građane.

– Zemlje Zapadnog Balkana trebaju međusobno sarađivati, poštujući se uzajamno. Razgovorom i dogovorom treba rješavati otvorena pitanja, a tamo gdje nema dogovora primjenjivati međunarodno pravo. Naši narodi žive u svim državama regije, što je jako važna činjenica – kazao je on u intervju.

Na pitanje treba li sintagmu “srpski svet” ozbiljno shvatati, Džaferović kaže da onako kako se predstavlja od zvaničnika Srbije je samo drugi naziv za Veliku Srbiju.

– Drugačije se ne mogu i ne smiju shvatiti izjave zvaničnika Srbije kada kažu da je to objedinjavanje ili ujedinjavanje srpskog naroda i u političkom, i u državnom smislu. To je opasna poruka, koja predstavlja nastavak retorike o velikoj Srbiji, odnosno Miloševićev vokabular o ‘svim Srbima u jednoj državi – izjavio je Džaferović.

 

Cilj im je jačati lažnu predstavu da je u BiH, umjesto agresije, bio građanski rat

Džaferović se osvrnuo i na hapšenje Edina Vranja, za koje kaže da je u pitanju planirana strategija srbijanskih vlasti.

– Poruke srbijanskih vlasti otkrivaju da oni ne žele rješavanje ovog pitanja, kao ni drugih otvorenih pitanja sa BiH. Štaviše, stječe se utisak da je ovo planirana strategija s porukom da će Srbija hapsiti i krivično goniti pripadnike Armije RBiH, dok brojni osumnjičeni za genocid u Srebrenici i druge zločine, pa čak i pravosnažno osuđeni za ratne zločine pred bh. sudovima, slobodno žive u Srbiji. Cilj je evidentno jačati lažnu predstavu da je u BiH, umjesto agresije, bio građanski rat, te da su sve tri strane podjednako činile zločine. To jednostavno neće biti moguće, smatra Džaferović.

Na pitanje o tome koliko je zaista realna mogućnost da u BiH izbija rat, Džaferović napominje da NATO snage imaju obavezu reagirati u slučaju narušavanja teritorijalnog integriteta BiH.

– Po Dejtonskom mirovnom sporazumu, međunarodne snage, prije svih snage NATO saveza, imaju mandat da interveniraju u slučaju narušavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i na taj način zaštite Dejtonski sporazum.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here