Dr. Dženan Đonlagić o Godišnjem sastanku EBRD-a: Važno je pozvati investitore

0

Predstojeći Godišnji sastanak Evropske banke za obnovu i razvoj, koji će se 7., 8. i 9. maja ove godine održati u Sarajevu, za ekonomiju Bosne i Hercegovine predstavlja veliku priliku, ističe dr. Dženan Đonlagić, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Pored privlačenja stranih investitora, za BiH je važno i formiranje partnerstava između domaćih i stranih investitora, u kojem važnu ulogu ima njena geografska pozicija.

“Potrebno je pozvati strane investitore iz proizvodnog sektora da izvrše tzv. transfer tehnologija, odnosno outsourcing industrija u BiH. Drugim riječima, to znači da u određenim industrijama, kao što je autoindustrija, jedan dio proizvodnih pogona bude doseljen u BiH i da se tu instaliraju proizvodni pogoni. BiH sigurno ima potencijal za takvo nešto, jer ima odličnu geografsku lokaciju.“ navodi dr. Đonlagić.

Atraktivna lokacija naše zemlje za strane investitore rezultat je više faktora, kao što su blizina glavnih evropskih gradova i tržišta Bliskog Istoka, 4 međunarodna aerodroma (Sarajevo, Banja Luka, Mostar, Tuzla), 2 riječne luke i 2 međunarodne morske luke, kao i razvijena cestovna i željeznička mreža.

Našoj zemlji, procjenjuje dr. Đonlagić, nedostaje i tzv. „greenfield“ investicija, odnosno investicija koje grade potencijalne proizvodne pogone od samog početka.

„To su investicije u poslovne, industrijske zone u BiH, a već postoje pozitivni primjeri gradova koji to mogu iskoristiti, kao što su Teslić, Žepče, Gračanica, Tešanj, Gradačac i Goražde. Stranim investitorima treba poslati poruku da dio svojih proizvodnih pogona prenesu u već postojeće poslovne zone BiH. To je ono što treba domaćoj ekonomiji, a s obzirom na povoljne uvjete za strane investitore, to je sigurno nešto što se mora iskoristiti na višem nivou.“ Ističe dr. Đonlagić.

Povoljni uvjeti za strane investitore emituju se kroz povoljnu poresku klimu i niske stope oporezivanja, a važno je istaknuti i da BiH ima jednu od najmanjih stopa oporezivanja u Evropi.

Istovremeno, činjenica da jedna ovako značajna međunarodna finansijska institucija, kaže dr. Đonlagić, organizira međunarodnu konferenciju, se u poslovnom svijetu može shvatiti i kao pozitivan signal ili poziv potencijalnim investitorima da ulože novčana sredstva i da ulože kapital u ekonomiju Bosne i Hercegovine.

“Važno je naglasiti određene prednosti koje ekonomija BiH ima sa aspekta potencijalnih investitora, a to je, u ovom trenutku, prije svega kvalitetno radno sposobno stanovništvo u pojedinim sektorima. Radi se o visokokvalificiranoj radnoj snazi koja može napraviti dvostruki pozitivni učinak za domaću ekonomiju ostankom i privređivanjem u BiH. Sektor informacionih tehnologija (IT), bez dileme, pruža takve mogućnosti. To je jedan veoma potentan sektor koji domaća ekonomija mora iskoristiti tako da se taj intelektualni kapital koji posjeduje multiplicira u domaćoj ekonomiji. To znači da dohodak koji oni ostvaruju u domaćoj ekonomiji bude potrošen ovdje”, ističe je dr. Đonlagić.

Važno je, ističe dr. Đonlagić, investirati i u kvalitetnu putnu infrastrukturu. U tom kontekstu ističe i nužnost finalizacije Koridora 5c.

„Korido 5c predstavlja autoput evropskog značaja, koji će povezati potencijalne investitore iz Srednje i Istočne Evrope sa BiH. To, dakako, može biti kroz sektor autoindustrije i metalni sektor”, navodi dr. Đonlagić.

Prisjećanja radi, 7., 8. i 9. maja ove godine, BiH će biti zemlja domaćin jednog od najznačajnijih događaja u posljednje dvije decenije, Godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD-a, a procjenjuje se da će našu zemlju tim povodom ugostiti više od 2.000 predstavnika međunarodne poslovne zajednice, investitora, visokih vladinih zvaničnika (guverneri EBRD-a, ministri finansija, ekonomije, trezora ili Centralne banke) te predstavnika organizacija civilnog društva. Detalje o događaju, na kojem ćemo svijetu prezentovati bogatstvo svih bh. različitosti („Power of Diversity“), svi zainteresirani mogu pronaći na službenoj web stranici zemlje domaćina.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here