Dok se u BiH sve ‘topi’ od vreline: Snijeg, vjetar i mraz u Australiji

0

Prema pisanju australijskog portala ABC lokal, snijeg, niske temperature i otežani uslovi vožnje, doveli su do zatvaranja puteva širom države Viktorija

Jugoistočni dio Australije pogodio je hladan talas, s temperaturama koje su se u planinskim predjelima kretale i oko minus tri stepena, a jedan muškarac je poginuo kada je na njega pala grana drveta.

Još u subotu meteorološke službe izdale su upozorenje na snažne i hladne vjetrove, snijeg i mraz.

Prema pisanju australijskog portala ABC lokal, snijeg, niske temperature i otežani uslovi vožnje, doveli su do zatvaranja puteva širom države Viktorija, a hladni talas koji je gradove zavio u bijelo traje već nekoliko dana.

Kako se navodi, pojedini gradovi su prvi put poslije nekoliko decenija bili prekriveni snjegom.

U subotu je stradao stariji muškarac (68) dok je skijao u Novom Južnom Velsu, kada je na njega pala velika grana drveta.

Planinsko odmarališe Bou Bou u potpunosti je odsječeno zbog snjega, a spasilačke ekipe pokušavaju da očiste puteve.

Služba za vanredne situacije navela je da je primila 145 poziva za pomoć širom države, a više od polovine tih poziva odnosilo se na oboreno drveće.

Toplotni val u BiH

S druge strane, BiH se ‘topi’ i danas nas očekuje najtopliji dan u godini.
Kako su objavili meteorolozi, danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno sunčano i vruće. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 39°C, na jugu i do 41°C.

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) je aktivirao crveni meteoalarm za područje Mostara, a narandžasti za ostatak BiH, što znači da je vrijeme veoma opasno.