Djevojčici Nejri Mušinović za liječenje potrebna pomoć dobrih ljudi

0

Nejra Mušinović (12) već nekoliko godina nema djetinjstvo kao njene vršnjakinje ili sestra bliznakinja Nejla. Nejra ne smije potrčati, baviti se sportom, a u svemu tome je ograničava genetska bolest – opstruktivna hipertrofična kardiomiopatija ili, narodski rečeno, zadebljanje srčanog mišića. Spas za Nejru je operativni zahvat u istanbulskoj klinici „Medipol“ koji košta 11.400 eura, a u ovaj iznos nisu uračunati ostali troškovi, kao što su avionske karte, troškovi smještaja i redovne kontrole.

Otežano disanje

Od Nejrine majke Amele saznali smo s čime se to bori porodica Mušinović već nekoliko godina, šta su sve prošli tragajući po klinikama u našoj zemlji da bi otkrili od čega boluje njihova Nejra.

– Nejra se rodila kao zdrava beba. Prije šest godina počela se žaliti na jake glavobolje, ljekari su rekli da su u pitanju migrene, a druge probleme nisu vidjeli. Zbog tegoba Nejra je u bolnici ponovno završila prije dvije godine i tada su ljekari posumnjali na šum na srcu, međutim, pretragama je otkrivena opstruktivna hipertrofična kardiomiopatija. Tražili smo pomoć za svoju kćerku od Zenice, Tuzle, Sarajeva, gdje je prošle godine operirana u Centru za srce. Ljekari su uradili šta su mogli, ali cijela lijeva komora Nejrinog srca je u zadebljanjima. Nejra se bori s otežanim disanjem i bolovima u prsima. Bili smo svjesni da ćemo pomoć morati potražiti izvan BiH, a i ljekari su nam savjetovali operaciju u inozemstvu. Stupili smo u kontakt s Udruženjem građana za bolji Sanski Most. Oni su Nejrinu dokumentaciju poslali u Tursku i stigao je odgovor iz „Medipol“ klinike da mogu pomoći Nejri da živi bez bolova i lakše diše – ističe Amela.

Nejra je, dodaje Amela, itekako svjesna činjenice da bi njen život mogao biti puno kvalitetniji nakon operacije u Istanbulu.

– Nejra razumije svoje stanje, ali često je anksiozna i puna strahova. Ona ne smije požuriti ni potrčati kao druga djeca. Neki dan mi je rekla da se nada da će nakon operacije u Istanbulu ipak moći biti kao druga djeca – kaže Amela.

Vrijeme je ovdje ključni faktor i Nejra bi što prije s roditeljima trebala krenuti za Tursku. Zahvalna je svima koji su se do sada uključili u akciju pomoći, radnim kolegama u firmama „HM promet“ i AS.

Humanitarni telefon i računi za uplatu

Pozivom na broj 090 291 046 moguće je donirati 2 KM. Sredstva se mogu uplatiti i na neke od otvorenih računa: devizni račun: NOVA BANKA A.D. Banja LukaS WIFT: NOBIBA22 BA395550000035628021, Udruženje građana za bolji Sanski Most, Prijedorska 92b, Sanski Most 79 260, BiH, a za uplate u KM na broj 5556000035627915.Ili na račun Nejrine majke Amele Mušinović otvoren kod „Sparkasse bank“ broj: 1990 – 4600 – 4317 – 0917 za uplate u KM. Za uplate iz inozemstva: SWIFT: GIBAATWG 1.ERSTE GROUP BANK AG WIEN SWIFT CODE: ABSBBA 22, Sparkasse Bank DD BiH Zmaja od Bosne 7, BiH, 71 000 Sarajevo. IBAN: BA39 1990 4600 4317 0917, Amela Mušinović, Bunarska 12, 74 250 Maglaj.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here