Djeca koja imaju više igračaka se sporije razvijaju, manje su fokusirana i nekreativna

0

Stručnjaci s univerziteta u Toledu su utvrdili da igračke mogu kočiti razvoj djeteta te da se djeca s manje igračaka više igraju, kreativnija su i lakše se fokusiraju na zadatke i igru.

Roditelji često prave grešku i nagomilavaju igračke u kući misleći da tako pomažu svom djetetu. Međutim, u nedavnoj studiji koja je provedena u Toledu istraživači su izjavili kako previše igračaka stvara kontraefekat te djeca ne postaju kreativnija, nego se brzo zasite i onda žele još.

U sklopu istraživanja su djeci mlađoj od tri godine dali četiri ili 16 igračaka te su posmatrali njihove navike. Djeca sa manje igračaka su se duže igrala jednom igračkom te su bila fokusiranija i kreativnija. Zaključak naučnika je bio da je manje igračaka bolje za razvoj djeteta, odnosno da će ga više njih ugroziti.

“Igračke držite izvan djetetovog vidnog polja i redovno ih mijenjajte. Sve vrijeme će se osjećati kao da je Božić i doživljavat će to kao da stalno dobivaju nove igračke. Manje igračaka neka bude djeci na raspolaganju, a većinu spremite i tako djecu neće ometati prevelik broj šarenih predmeta”, naveli su u rezultatima istraživanja.

Roditeljima se također preporučuje da pametno biraju igračke, odnosno da biraju one koje će trajati dugo ili promovisati kreativnost, razvoj i maštu.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here