Direktor Forda Jim Hackett prošle godine zaradio 17,8 miliona dolara

0

Finansijski dokumenti koje je objavila kompanija Ford pokazuju da je direktor Jim Hackett zaradio 17,8 miliona dolara za svoj rad u 2018. godini.To je definitivno ogroman godišnji prihod, 276 puta veći od prosječne plate Fordovih uposlenika u SAD-u i za milion veći u odnosu na Hackettovu zaradu iz 2017. godine.

Čak 1,8 miliona dolara Hackettove ukupne prošlogodišnje zarade dolazi kao fiksna plata, 12,7 miliona dolara čine nagrade, a ostatak različite kompenzacije.

Među ostalim najplaćenijim Fordovim zvaničnicima su šef finansija Bob Shanks (8,4 miliona dolara), izvršni predsjednik Bill Ford (13,8 miliona dolara), predsjednik globalnih tržišta Jim Farley (5,9 miliona dolara) te predsjednik globalnih operacija Joe Hinrichs (5,8 miliona dolara).

Prosječna plata Fordovog radnika u prošloj godini iznosila je 64.316 dolara, znatno više od 58.693 dolara u 2017. godini.

U međuvremenu je Ford najavio otkaze za 5.000 radnika u Njemačkoj i Velikoj Britaniji, što je dio plana restrukturiranja biznisa u Evropi. Cilj je smanjiti troškove proizvodnje, smanjiti birokratiju, osnažiti lidere i menadžere i slično.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here