Dehidracija uzrokuje malaksalost i zatvor, a može biti i opasna po život

0

Ukoliko ste žedni, to znači da ste već dehidrirali i da vašem tijelu očajno treba tečnosti. Međutim, ovo nije jedini znak da vam je potrebna voda. Men’s Health prenosi pet simptoma dehidracije na koju treba obratiti pažnju.

Dehidracija nastupa onda kada vaše tijelo gubi više tečnosti nego što dobija, a ovo se najčešće dešava kada vježbate ili kada ste bolesni.

Grčevi u mišićima

Kada gubite tečnost, mišićni nervi šalju signal mozgu da nešto nije uredu te se počinju grčiti. Također, kada vježbate i gubite tečnost, stvarate disbalans elektrolita u mišićima.

Povećava se želja za slatkišima

Organi kao što je jetra koriste vodu da bi funkcionisali i obavljali svoje zadatke u koje spada otpuštanje glikogena.

“Ako jetra ne dobija svoje ‘gorivo’, onda ne može funkcionisati kako treba i čitav sistem se remeti. I šta onda radimo? Jedemo”, rekao je Dr. Segal dodavši da su tada slatkiši najprivlačnija hrana te da želja za slatkišima i slatkim pićima predstavlja znak dehidracije.

Osjećate se malaksalo, manta vam se

Ukoliko je vaše tijelo hidrirano, onda će krvni pritisak biti normalan. Čim vam ponestane tečnosti, krvni pritisak počne padati, što vodi do malaksalosti i mantanja.

Rjeđe idete u toalet

Ukoliko ne unosite dovoljno tekućine, nećete često ići u wc, a ako imate veliki problem s dehidracijom, to će biti primjetno na vašem mjehuru.

“Ako inače idete u wc svaka dva-tri sata, a desi vam se da niste otišli više od osam sati, onda imate veliki problem s nedostatkom tekućine u organizmu”, rekao je dr. Segal te je dodao da ovo može predstavljati veliki problem jer se vaše tijelo ne rješava toksina i vi sebe stavljate u opasnost da vam se u bubrezima stvori kamenac.

U većini slučajeva, problemi s dehidracijom se mogu rješiti tako što ćete jednostavno početi konzumirati više vode. Obratite pažnju na znakove koje vam šalje vaše tijelo. Ako je dehidracija ozbiljnija možete se dovesti u životnu opasnost, te ako se nađete u situaciji u kojoj vam se manta ili ne možete održati ravnotežu – obratite se doktoru i tražite infuziju.