Danas se mora razmatrati zakon o minimalnoj plaći, radnicima je nemoguće živjeti

0

Vlada FBiH nije, u skladu sa zaključkom Predstavničkog doma Parlamenta FBiH iz aprila ove godine, sačinila i dostavila zakon o minimalnoj plaći kako bi se on razmatrao u paketu sa zakonima o doprinosima i o porezu na dohodak.  

Stoga je Klub poslanika SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH uputio ovaj zakon u proceduru i insistirat će da se nađe na dnevnom redu današnje sjednice doma, s obzirom da je upravo danas na redu rasprava o zakonima o doprinosima i o porezu na dohodak.

– Radnički standard je toliko loš da čak i ljudi koji imaju posao odlaze iz BiH jer ne mogu izdržavati sebe i porodicu. Svako mora i treba da živi od svog rada. Ovo više nije samo ekonomsko nego i pitanje egzistencije. Nemoguće je živjeti sa minimalnom plaćom koja je iznosila 406 KM, dok je potrošačka korpa preko 2.000 KM – rekao je Damir Mašić, šef Kluba poslanika SDP-a.

Mašić je podsjetio da je zaključak iz aprila ove godine usvojen na inicijativu poslanika SDP-a i SBB-a, te da je njime poručeno da zakoni o doprinosima i o porezu na dohodak neće biti razmatrani bez zakona o minimalnoj plaći.

Mašić je istakao i da u ovom trenutku nijednim aktom nije definirana minimalna plaća tako da je poslodavci mogu ispaćivati i u iznosu od 100 KM.

– Nama ne trebaju budžetska otvaranja radnih mjesta nego ih treba otvarati privreda – dodao je Mašić.

Pojasnio je da se zakonom koji je predložio SDP planira u prvoj godini povećati minimalna plaća za 55 posto, što je do 100 KM, a u drugoj godini do 60 posto, što je do 200 KM, dok bi dalje Vlada imala obavezu da u skladu sa rastom troškova života povećati minimalnu plaću.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here