Danas građanski protest ispred odlagališta na ”Uborku”

0

Građanska inicijativa “Jer nas se tiče” najavila je novo protestno okupljanje ispred JP “Deponija” u Mostaru koje će biti održano danas s početkom u 18:30 sati.

Prije samog mirnog okupljanja građana bit će održana i protestna vožnja, a iz navedene inicijative naglašavaju kako ih isključivo zanima problematika oko odlagališta otpada na lokalitetu ”Uborak”.

– Grupa građana različitih i nacionalnih i političkih i drugih opredjeljenja od početka je ujedinjena u časnim namjerama i imaju zajednički cilj. Dokumentirali smo i javnosti obznanili brojne nepravilnosti u radu, u odlaganju otpada i slično, te smo javnost konstantno upoznavali s novim dokazima i argumentima. Odbacujemo bilo kakve pokušaje spinovanja i povezivanja s bilo kim – stoji u saopćenju Građanske inicijative “Jer nas se tiče”.

Podsjećaju kako je Federalno ministarstvo okoliša i turizma odbacilo zahtjev za produženje okolišne dozvole JP “Deponije” te da je cilj okupljanja skrenuti pažnju upravo na tu činjenicu.

Iz GI “Jer nas se tiče” pozivaju mjerodavne institucije da se pridržavaju potpisanog sporazuma kojim je predviđena sanacija postojećeg odlagališta i pronalaženje nove lokacije za odlaganje mostarskog otpada.