Dan državnosti BIH: Baščaršiju danas krasila pjesma, radost i osmijesi na licima naših građana

0

Uz pjesmu, osmijehe i bogatu kulturnu baštinu koju čuvaju i predstavljaju članovi KUD-a Baščaršija, Općina Stari Grad Sarajevo proslavila je danas Dan državnosti Bosne i Hercegovine sa svojim građanima. Uz prigodan kulturno-zabavni program ispred Katedrale gdje je okupljenim građanima Dan državnosti čestitao općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić, najavljen je defile članova KUD-a kroz Ferhadiju i Sarače do Sebilja, a pridružili su im se općinski načelnik, njegovi saradnici, općinski vijećnici i građani. Defile je uz tradicionalne sevdalinke koje su izvodili članovi KUD-a Baščaršija, praćeni aplauzima i odobravanjem brojnih građana stigao do Sebilja gdje je nastavljen program, a Općina Stari Grad je sve prisutne počastila kafom i čajem.

Obrativši se građanima okupljenim ispred Katedrale, načelnik Hadžibajrić je podsjetio na važnost očuvanja naše tradicije i kulture kao i na značaj današnjeg datuma za sve građane Bosne i Hercegovine, te uputio čestitku prisutnima.

Odlučili smo se danas za ovakvu proslavu jer je potrebno unijeti malo optimizma, veselja za Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Trebamo podignuti glave i u ovakvim teškim trenucima i biti ponosni na našu domovinu, Bosnu i Hercegovinu. Zato vas danas pozivam na više optimizma i radosti, a naše kulturno-umjetničko društvo Baščaršija će se sigurno potrudi da vam uljepša ovaj praznik,“ poručio je načelnik i dodao:

Nikada ne smijemo zaboraviti sve naše šehide i poginule borce koji su ugradili svoje živote u temelje ove države da bismo mi danas mogli na ovako lijep i svečan način obilježavati Dan državnosti.“

Članovi KUD-a Baščaršija počastili su građane tradicionalim igrama i pjesmama: Muslimanske igre iz Starog Sarajeva – Sarajevo divno mjesto, Visočanka, Stan Neretvo, Krajina, S one strane Plive…

Samir Mirvić, jedan od članova ovog društva kazao je da za njih predstavlja čast učestvovati u obilježavanju Dana državnosti BiH.

„Član sam KUD-a Baščaršija već 15 godina i zaista moram istaći da mi je danas velika čast i zadovoljstvo prošetati ulicama svoga grada u tradicionalnoj nošnji i vidjeti sreću i osmijehe na licima ljudi koji nas vide i koji su nas pratili u defileu. Zahvaljem se Općini Stari Grad što na ovakav način obilježava naše praznike i uključuje nas u ovakve programe gdje se uvijek rado odazivamo. Ovim putem bih želio da pozovem sve mlade ljude da čuvaju našu kulturu i baštinu“, kazao je Mirvić.

Specijalni gost Općine Stari Grad na današnjem defileu bila je delegacije Općine Karsiyaka iz Izmira koju je predvodio općinski načelnik dr Cemil Tugay.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here