Dan bijelih traka bit će obilježen i ovog 31. maja

0

I ovogodišnje obilježavanje posvećeno podršci roditeljima 102 ubijene djece za podizanje spomenika na užem gradskom području

U Prijedoru će i ove godine, 31. maja, u organizaciji inicijative “Jer me se tiče“, biti obilježen Međunarodni dan bijelih traka.

Izdata naredba 

Obilježavanje je, kao i proteklih godina, posvećeno podršci roditeljima 102 prijedorske djece ubijene od 1992. do 1995., koji uporno traže podizanje spomenika svojim mališanima na užem gradskom području.

– Ovo je sedma godina kako masovno obilježavamo dan kada su srpske vlasti u Prijedoru 1992. godine izdale naredbu da svi građani i građanke nesrpske nacionalnosti moraju na svoje kuće izvjesiti bijele plahte, a ako izlaze iz kuća, nositi bijelu traku oko ruke. Inicijativa „Jer me se tiče“ poziva sve građane i građanke da nam se pridruže u pravednoj borbi za istinu i pravdu – rekao je jučer za „Avaz“ Goran Zorić, aktivista ove inicijative.

On napominje da se ovogodišnje obilježavanje Dana bijelih traka dešava u vremenu kada situacija u društvu nikad nije bila gora.

  • Zorić: Najteža situacija od rata

Preuzeti odgovornost

– Mladi nam masovno odlaze, kršenja ljudskih prava sve su radikalnija, siromaštvo je sve veće. U tom kontekstu čini mi se još bitnijim izaći na ulicu i pokušati uticati na društvene tokove kroz suočavanje s prošlošću, jednim od najbitnijih pitanja i danas u našem društvu. Preuzimanje odgovornosti građana i građanki za stanje u našem društvu jedini je mogući način da se promjena i desi – poručio je Zorić. 

  PROGRAM OBILJEŽAVANJA: 

– okupljanje je u petak, 31. maja, u 13 sati na početku šetačke zone 

– u 13.30 sati krenut će se u protestnu šetnju glavnom prijedorskom ulicom

nakon šetnje bit će održan komemorativni skup na glavnom trgu, ispred „Patrije“

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here