Crna Gora obilježila 13. godišnjicu nezavisnosti

0

Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je u petak, povodom 13. godišnjice nezavisnosti Crne Gore, kako su svi događaji koji su uslijedili nakon toga potvrdili ispravnost opredijeljenosti te zemlje za članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji. 

Marković je kazao kako je 21. maja 2006. ispravljena stogodišnja nepravda te je Crna Gora vraćena na svjetsku političku kartu, prenosi Hina.

Crna Gora se tada okrenula budućnosti umjesto mitomanskoj prošlosti, a svi događaji koji su uslijedili potvrdili su ispravnost našeg strateškog opredjeljenja da državu integriramo u najnaprednije zajednice modernog svijeta, NATO i Evropsku uniju – rekao je Marković na prijemu povodom godišnjice nezavisnosti.

Kazao je i kako su otad vidno ojačale državne institucije, a kao potvrdu za to naveo je i nedavnu presudu za pokušaj državnog udara na dan parlamentarnih izbora 2016., nazvavši taj proces najkompleksnijim u sudskoj historiji Crne Gore.

– Na djelu je demonstrirano ono što u teoriji zovemo snagom institucija. Jer, svaki atak na naše institucije, u ovom slučaju na sudstvo, zapravo je atak na Crnu Goru i njeno postojanje – poručio je Marković.

rna Gora je na referendumu 21. maja 2016. obnovila nezavisnost, uz podršku 230.660 građana ili 55,5 posto izašlih birača. Za opstanak zajedničke države Crne Gore i Srbije tada se izjasnilo njih 185.002 ili 44,5 posto.

Skupština Crne Gore prethodno je usvojila Zakon o referendumu, koji je dogovoren uz preporuku Evropske unije, prema kojem je za uspjeh referenduma bilo potrebna većina od 55 posto izašlih birača.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here