“Amman” je riječ hindu porijekla koja opisuje osobu od povjerenja, dok na arapskom jeziku znači “mir”. Ali “Amman” je i ime nove pjesme Bukowskee solo muzičkog projekta Emira Bukovice, lidera rock benda Emir & Frozen Camels u izdanju zagrebačkog Croatia Recordsa.
Nakon prve pjesme Bukowskog, “Vrati film (Rewind The Film)”, na kojoj se uz Bukovicu kao gost pojavio američki bluzer Danny Shepard, koja je jako dobro prihvaćena u cijelom regionu, pjesma “Amman” je potpuno intimna priča autora, ogoljenih emocija, strahova i osjećaja, posvećena tek rođenoj kćerkici. S druge strane potpuno razumljiva i univerzalna priča o čistoj ljubavi i bliskom ljudskom odnosu.

“Ovo je svakako za mene do sada najintimniji osjećaj pretočen u pjesmu, za koju sam dugo imao dilemu da li uopće da je objavljujem javno. Pjesmu sam napisao neposredno nakon vijesti da sam postao otac predivne djevojčice, u trenutku udara nevjerovatnih emocija, i u svojevrsnom šoku između sulude sreće i suludog straha za budućnost tog malog bića. Da li ću ikada biti dovoljno dobar i uzvratiti mu istom količinom sreće koje je ono donijelo meni, pitao sam samog sebe”, govori autor pjesme Bukovica.

Interesantno je da pjesmu “Amman” otvara intro originalnog snimka prvog bebinog ultrazvuka srca.

Pjesma je snimljena je u američkom studiju “Definition:Media” na Floridi, a pod producentskom palicom Mahira Sarihodžića finalizirana u sarajevskom studiju “Long Play”.

Svoju svjetsku “live” premijeru pjesma “Amman” će doživjeti u Zagrebu na respektabilnom 66. Zagrebačkom festivalu 25. januara 2019. godine, dok se regionalna premijera video spota, očekuje za nekoliko dana.