Bosanac osuđen na doživotnu robiju: Bacio Molotovljev koktel u kamper, dvije djevojčice i djevojka žive izgorjele

0

Sud u Rimu osudio je na kaznu doživotnog zatvora Šerifa Seferovića, državljanina BiH, jer je 10. maja 2017. godine na parkingu tržnog centra „Centocelle“ u predgrađu prijetonice Italije, bacio Molotovljev koktel u kamper vozilo koje je koristila trinaestočlana porodica Romana Halilovića, također bh. državljanina.

Zastrašujući epilog

Epilog je bio zastrašujući – smrtno su stradale tri kćerke Halilovića: Elizabet (4), Angelika (8) i Frančeska (20). 

Nesretne kćerke Halilovića žive su izgorjele do dolaska vatrogasaca! Njih osmero je uspjelo da se spasi.

Policija je odmah isključila rasni motiv zločina i istragu usmjerila ka mogućem obračunu porodica Halilović i Seferović. Seferović je nedugo poslije uhapšen, ali je brzo pušten zbog nedostatka dokaza. Priveden je ponovo 7. oktobra 2017. godine, zajedno s bratom Andreom.

Presuda mu je izrečena 18. septembra. Prethodno je njegova sestrična Lisabeta Viola, zbog istog zločina, dobila 20 godina zatvora.

Seferović i njegovi saučesnici skovali su plan kobne noći ubiju oca djevojčica Romana Halilovića. Kada ga nisu pronašli, za odmazdu su zapalili kamper u kojem se nalazilo 11 njegove djece.

Raniji napad

Tragedija je mogla da se dogodi i ranije, jer je porodica Halilović i prije bila na meti Seferovića. Napad na kamp-prikolice u rimskom naselju Ćentoćele prvo se dogodio 5. maja 2017. godine kada su Romolo Balzani, Šerif i Andrea Seferović bacili dva Molotovljeva koktela. Tada niko nije nastradao, a izgorjelo je više kamp-prikolica.  

Identičan napad ponovljen je 10. maja 2017. kada su u požaru stradale tri sestre. Shvativši što su uradili, porodica Seferović je iz Italije pobjegla u BiH, ali su se Šerif i Andrea vratili u Italiju, gdje su uhapšeni.

Renato Seferović pušten na slobodu

Zbog sukoba porodica Seferović i Halilović u Italiji, posla su imali i bezbjednosne službe naše zemlje. Poslije zločina u Italiji, Renato Seferović (24) i njegov maloljetni brat Dž. S. (15) uhapšeni su u otobru 2017. godine u Bosanskoj Gradišci na osnovu potjernice Interpola u Rimu, zbog sumnje da su učestvovali u zločinu.

Talijanski mediji pisali su tada da Renato konstitucijom odgovara čovjeku koji je snimljen kako na kamper baca Molotovljev koktel. Rimska policija ga je sumnjičila da je nakon zločina ukrao pojedine snimke nadzornih kamera na kojima se vidi muškarac koji na kamper baca Molotovljev koktel. Međutim, braća Renato Seferović i Dž. S. su pušteni na slobodu i nisu izručeni Italiji.

S obzirom na to da je osumnjičeni državljanin BiH i da sa Italijom nemamo bilateralni sporazum o izručenju domaćih državljana, Renato Seferović je pušten na slobodu.

Oglasio se i papa Franjo

Zločin je šokirao Italiju, a poruku podrške porodici Halilović uputio je i papa Franjo posredstvom Monsinjora Krajevskog. 

Rimska gradonačelnica Virginia Rađi došla je na mjesto zločina, dok je predsjednik Italije Serđo Matarela tada napisao da je “ubijanje djece nedostojno ljudske rase”. Nakon zločina građani Rima su donosili cvijeće na mjesto tragedije, kako bi se oprostili od nastradalih. 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here