Biti Evropska prijestonica kulture je milenijska prilika

0

Iz Tima „Mostar 2024“ jučer su saopćili da predano rade na izradi finalne knjige u kandidaturi Mostara za Evropsku prijestonicu kulture 2024. godine. 

Velika ideja

– Ne želimo komentirati pojedine izjave usmjerene za ili protiv gradova koji su zajedno s nama u borbi za dobivanje titule EPK 2024. Ponovo želimo istaknuti kako je ideja mostarske kandidature za EPK 2024. ujedinila cjelokupan kulturni sektor Mostara, od vladinih i nevladinih organizacija i pojedinaca u kulturi do novinara i običnih građana – navedeno je u saopćenju Tima.

Jedinstveni su, poručili su, u stavu kako trebaju poduzeti sve da Mostar postane Evropska prijestonica kulture.

Početkom sedmice smo objavili ljetni program mostarske kulturne scene s više od sto iznimno kvalitetnih programa. Želimo da, uz milione turista koji u ljetnom periodu posjete Mostar, u naš grad češće dođu i Sarajlije, Banjalučani, Trebinjci, Zeničani, Tuzlaci… i svi ostali dobronamjernici! – naveli su oni.

Gradska administracija i predstavnici kulturne scene i građana, dodali su, ujedinjeni u Forum Mostar 2024 snažno podržavaju kandidaturu Mostara za EPK „i u tituli EPK svi mi vidimo svoju milenijsku priliku ne samo za integraciju i reurbanizaciju našega grada i građana, nego i cijele Bosne i Hercegovine“.

 Faktor integracije

– Slogan naše kandidature je „Sve je premostivo“, stoga smo uvjereni kako se, ako imamo jasno usmjerenje i hrabrost da viziju pokušamo pretvoriti u stvarnost – sve naše unutrašnje razlike i specifičnosti mogu premostiti i ugraditi u zajednički evropski okvir i identitet. Mostar je jedini grad u Bosni i Hercegovini koji je zadržao svoju multikulturalnost i želi je dodatno graditi i učvršćivati pa je interkulturalnost okosnica svih naših projekata u okviru kandidature za EPK. Isto tako, želja nam je da Mostar bude integrativni faktor svih ostalih područja u cijeloj BiH – potcrtali su u Timu.

Brojni prijatelji  

Iz Tima navode da su mnogi evropski gradovi, osvjedočeni prijatelji Mostara, prepoznali ove vrijednosti i dali podršku mostarskoj kandidaturi za EPK, Izrazili su nadu da društvena i politička podrška ovom projektu unutar Federacije BiH i cijele Bosne i Hercegovine, uprkos nekim nerazumijevanjima i opstrukcijama, ipak neće izostati.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here