Bijela tabija – srce Starog grada Vratnika

0

Na Vratniku u Sarajevu je od davnina postojao grad (tvrđava) koji, u stvari, treba biti onaj drugi, odnosno po vremenu nastanka prvi Hodidjed. Stari Grad Hodidjed nalazio se na mjestu današnje Bijele tabije, mada postoje indicije da se nalazio na području Buloga (istočno od Sarajeva).

Bio je, zna se sasvim određeno, na onom krajnjem istočnom velikom kamenom brijegu što se nadnio nad kanjon Miljacke i Darivu, a prilazi mu se sa sjevera od strane tzv. Višegradske kapije.

Objekat je postojao, vjerovatno, sve do 1878. godine, a tada je na tome prostoru izgrađena današnja, austrougarska utvrda. U jedan bedem te nove utvrde, uklopljen je čini se, posljednji vidljiv ostatak starog grada. Cio lokalitet, zajedno sa današnjom tvrđavom, poznat je pod imenom Bijela tabija po čuvenoj tabiji na tom istom prostoru iz vremena 1729-1739, kada je stara tvrđava znatno proširena bedemima koji su (sa još tri tabije i tri kapi-kule) opasale cijeli Vratnik.

Mnogi su u mnogim vremenima, sanjali Sarajevo na koljenima, zato su mnogi u mnogim vremenima, slali svoje izvidnice da pribilježe, ima li se Sarajevo odakle braniti. Sve njih je zanimao dom vječnog Sarajevskog vojnika, Bijela Tabija – mjesto odakle se stoljećima motri na one koji zlo misle i zlo nose…

Kada je Splićanin, Andrija Grgićević 1626. godine došao u Sarajevo da se raspita za Tvrđavu. On je za potrebe njemačkog Cara dao prvi opis, prvobitnog utvrđenja na Vratniku…

Stara, ne baš tako velika tvrđava sa četiri male kule i jedan do dva topa srednje veličine.

Godine 1640. prošao je kroz Sarajevo i o. Pavle Rovinjanin pa je opisao i izgled ovog grada:

“Vidjeh na vrhu jednog brda nešto tvršavice u četvrt, neznatnu, sasvim sličnu onoj u Dvarima iznad Vrulje”

Relativno najpotpuniji opis grada dao je Evlija Čelebi 1660. godine:

Krasna malena tvrđava, zidana od kamena na jednom brijegu, cjelokupna njena veličina, mjereći okolo naokolo, iznosi četiri stotine koraka.

Na sjevernoj strani mali hendek, ali s južne i jugoistočne strane sve dolje do Miljacke provalija kao pakao, duboka za dva minareta. S’te strane tvrđava je jako opala ali joj se otuda uopće ne mođe nauditi. Ima čvrstu gvozdenu kapiju koja je okrenuta prema istoku.

U tvrđavi se nalazi džamija Ebul-Feth Mehmed-hana, kuća imama, dvojice mujezina i dvojice trubača. Ispred gradske kapije je takav pogled dolje na šeher, da se mogu sve kuće izbrojati.

Služila je kao tamnica, kasarna, baruthana (skladište municije) i trezor, ali i kao odbrambeni prostor za vrijeme upada Eugena Savojskog 1697. godine i bitki za grad protiv austrougarskih trupa 1878. godine.

Posljednjih godina krenulo se u revitalizaciju Bijele tabije.

Akademik Zlatko Ugljen je uradio idejni projekt rekonstrukcije Bijele tabije, kojim je predviđeno da se u ljetnim mjesecima njen atraktivni prostor pretvara u umjetničku pozornicu na kojoj se održavaju pozorišne i muzičke manifestacije.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here