Bh. takmičari osvojili 28 medalja

0

Ukupno 28 medalja od čega 13 zlatnih, devet srebrenih i šest bronzanih osvojili su takmičari Plivačkog kluba SPID na danas završenom 1. Međunarodnom mitingu u paraplivanju pod nazivom „Sarajevo Open 2019 – U vodi smo svi jednaki“.

Preko 90 paraplivača iz Turske, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Austrije i Bosne i Hercegovine nastupilo je na Olimpijskom bazenu Otoka gdje se na pobjedničko postolje popelo ukupno 11 domaćih predstavnika.

Osvajači medalja sa SPID su bili: Harun Kapo (jedna srebrna, jedna bronzana),  Ismail Zulfić (pet zlatnih i jedna srebrna), Ismail Barlov (četiri zlatne i dvije srebrne), Alli Halilagić (jedna zlatna, jedna srebrna), Ilhan Vatreš (jedna srebrna, jedna bronzana), Ališan Omerbašić (jedna zlatna), Nermin Memić (jedna zlatna, dvije srebrne, jedna bronzana), Aljoša Cerovina (jedna srebrna), Minela Sablja (jedna bronzana), Kanita Šabanović (dvije bronzane) i Ajdin Karišik (jedna zlatna). 

– Ono što nas uz postignute rezultate posebno raduje su pozitivne kritike koje smo dobili za organizaciju od naših gostiju. Položili smo ispit i dobili sve pohvale, što nam je vjetar u leđa da nastavimo još jače – rekao je Amel Kapo, šef stručnog štaba i osnivač PK SPID, koji je bio organizator prve smotre u vodenim sportovima ovakve vrste ikad održane u BiH. 

U Sarajevu su u dane vikenda nastupila i neka od najzvučnijih imena evropskog i svjetskog paraplivanja. Među njima Dino Sinovčić reprezentativac Hrvatske aktuelni evropski i svjetski prvak. Zatim Kristijan Vincetić aktuelni svjetski rekorder na 800 i 1.500, te Crnogorac Ilija Tadić učesnik Paraolimpijade u Riju.

Takmičenje je podržalo Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, a resorni ministar Mirvad Kurić.