Bh. institucije nisu podigle niti jednu optužnicu za Markale i opsadu Sarajeva

0

U povodu 25. godina od maskra na pijaci Markale jučer su se oglasili svi oni koji poštuju istinu, pijetet žrtve, presude međunarodnog suda za ratne zločine MKSJ.

„5. februara 1994. godine počinjen je jedan od najtežih zločina protiv civilnog stanovništva u opkoljenom Sarajevu. I pored utvrđenih činjenica, presuda MKSJ (Stanislav Galić, Dragomir Milošević, RatkoMladić, Radovan Karadžić), nadležne institucije u BiH nisu podigle niti jednu optužnicu za masakr na Markalama i opsadu Sarajeva“, navodi se u saopćenju Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Dodaje se da je Sarajevo preživjelo najdužu opsadu u historiji čovječanstva, opsadu koja je ubijala sve što se kretalo u opkoljenom gradu.

„Sarajevo danas živi pravosudnu opsadu koja traje, opsadu koja koja ima jedan cilj, a to je presuditi Sarajevu preživljenu opsadu 1992 – 1995. Pozivamo nadležne pravosudne institucije da formiraju poseban istražni tim za procesuiranje opsade Sarajeva. Pozivamo međunarodnu zajednicu, koja se bavi reformom pravosuđa i državnom strategijom, da podrži formiranje istražnog tima za procesuiranje opsade Sarajeva, te na taj način, bar djelimično, spere svoju sramnu ulogu u opsadi Sarajeva“, naglašeno je.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here