Afera “Respiratori”: Ganibegović potvrdio da je „Seb“ u viber grupi Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a

0

Najintresantniji dio današnjeg saslušanja su upravo razgovori i komunikacije Edite Kalajdžić i Hasana Ganibegoviča u viber grupi „Gensek“

Saslušanjem Hasana Gnibegovića, bivšeg šefa Ureda premijera Fadila Novalića, danas je nastavljeno suđenje Novaliću i ostalim optuženima za nabavku 100 respirtora iz Kine po cijeni od 10,5 miliona maraka.

Danas je Tužilaštvo završilo sa salušanjem ovog svjedoka, koji se prošle sedmice u Sudu BiH na većinu pitanja tužioca ničega nije sjećao.

Brisali poruke

Najinteresantniji dio današnjeg saslušanja su upravo razgovori i komunikacije Edite Kalajdžić i Hasana Ganibegovića u viber grupi „Gensek“. U medijima, kada je pokrenuta hajka u vezi respiratora, tada je Hasan Ganibegović dobio uputu da on, premijer i Edita Kalajdžić brišu sve poruke u ovoj viber grupi.

Ganibegović je danas rekao da je djelimično izbrisao dio poruka.

Na pitanje tužioca Džermina Pašića, da se u „Gensek“ grupi spominje „Seb“, Ganibegović je pojasnio da je to Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a u Sarajevu.

Ona je u grupu spomenuta kao „Seb“.

Ganibegović i Kalajdžić vodili su razgovor 23. aprila 2020. kada je Ganibegović dobio od Fahrudina Solaka ugovor sa „Srebrenom malinom“ o kupovini respiratora. Taj ugovor je Kalajdžić proslijedio, naglasivši da je ugovor štetan, da nisu ispoštovani rokovi i da treba ugovor raskinuti.

Interesantna je komunikacija od od 28. marta 2020. u viber grupu „Gensek“ gdje se Edita Kalajdžić obratila Ganibegoviću:

– Seb zove. Loši respiratori. Užas. U ogromnom smo problemu. Ako je to tačno, a jeste garant.

 

Pripremljena zahvala

Ganibegović odgovara:

– Je li ovo tačno što Kučuković kaže za ubijanje ljudi.

Radi se o komunikaciji koja je obavljena nakon dolaska respiratora. Ganibegović nastavlja:

– Bahra i šef nabavljali. Ako se nije Ćahta upetljao.

Kalajdžić odgovara:

Užas. I ono pismo otišlo. Niko ništa ne pita. Treba poderati sve.

Ganibegović je kasnije objasnio, na insistiranje tužioca Pašića, o kojem pismu je riječ. On je rekao da se radi o pripremljenoj zahvali Fikretu Hodžiću i „Srebrenoj malini“ zbog kupovine tako velikog broja respiratora, koji su tada bili neophodni.

Odgovarajući na pitanje Vasvije Vidović, advokatice Novalića, Ganibegović je kazao da je u martu i aprilu proišle godine bio veliki pritisak na Vladu Federacije BiH za nabavku medicinske opreme i da niko drugi to nije htio da uradi.

Na narednom pretresu, zakazanom u petak, odbrana će nastaviti sa ispitivanjem ovog svjedoka.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here