Home VIJESTIBiH Patrijarh Porfirije uputio čestitku povodom Božića

Patrijarh Porfirije uputio čestitku povodom Božića

by rajvosa
0 komentara

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije uputio je Božićnu poslanicu vjernicima SPC-a, u kojoj ih je pozvao da predstojeći praznik provedu “u domaćoj atmosferi, uz badnjak i rasutu slamu” a ne, kako je rekao, po ulicama i trgovima “na polupaganski način u polupijanoj atmosferi”.

– Zato je pogrešno da se na Badnje veče, u predvečerje radosnog Praznika, ne dočekuje Bogomladenac, u domaćoj atmosferi koja preko badnjaka, rasute slame i svega ostaloga podsjeća na skromnu pećinu u kojoj je On rođen, povijen i u najobičnije jasle položen – naveo je patrijarh.

Upozorio na položaj Srba na Kosovu

Upozorio je na položaj Srba na Kosovu, na kako je rekao “našoj zavjetnoj rodnoj zemlji”.

– Od polovine ove godine, vjekovni komšiluk postavlja ultimatume, provocira, sprovodi teror i neprekidno prijeti preostalim, nezaštićenim Srbima progonom i zulumom, uz zloslutno šutanje ili čini nam se, prešutnu podršku pojedinih moćnih država. Podsjećamo sve nadležne činioce da i za Srbe na Kosovu treba da važe univerzalna ljudska prava i slobode kakve imaju Albanci i svi ljudi na svijetu – naveo je patrijarh, a prenijela je SPC.

Patrijarh Porfirije je pozvao na zaustavljanje “tragičnog bratoubilačkog rusko-ukrajinskog sukoba” koji je, po njegovim riječima, svakodnevno podstican spolja.

– Sa posebno usrdnom molitvom obraćamo se Bogomladencu Hristu, a iskrenim bratskim pozivom svim neposrednim i posrednim učesnicima rata, da pronađu u sebi snage, kako bi prestalo stradanje, izbjeglice se vratile u svoje gradove i sela, obnovili se njihovi domovi, a mir se vratio u područja zahvaćena ratnim požarom – piše u poslanici.

Patrijarh je upozorio i na one koji “dižu glas protiv porodice, utemeljene u hrišćanskim vrijednostima”.

Zdravo porodično okruženje

– Odgovor Crkve na ovu javnu i trajnu agresiju ne može biti drugačiji do jevanđelski, apostolski i božićni. To znači da Crkva neodstupno stoji na svojim vječnim i nepromjenjivim uvjerenjima, ne namećući svoje vrijednosti nikome, ali, istovremeno, ne odstupajući od njih ni za jotu – naveo je patrijarh Porfirije.

Pozvao je i da djeca budu odgajana “u zdravom porodičnom okruženju, oblikovana ljubavlju, a ne mržnjom i agresivnošću”.

– Pojavu nasilnog i destruktivnog ponašanja u našim školama prate i već pomenuta nedopustiva nastojanja da se čitavom prosvjetnom i obrazovnom sistemu, od vrtića do univerziteta, nametnu učenja, ideologije, prakse i običaji potpuno oprečni hrišćanskom etičkom kodeksu i bogougodnom životu ne samo nas pravoslavnih Srba, nego i svih sa kojima dijelimo životni prostor – naveo je patrijarh.

Poručio je “braći i sestrama, pravoslavnim Srbima gdje god živeli” da je SPC “uvijek uz njih” i završio poslanicu tradicionalnim pozdravom “Mir Božiji – Hristos se rodi”.

Možda ti se također sviđa

Ostavite komentar

sarajevograd.BA uvijek nastoji tačno, objektivno i pravovremeno informirati svoje čitatelje o svim aktuelnostima iz svih sfera života, poštujući postulate novinarske profesije i profesionalne standarde.

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnoviji članci