Home VIJESTINajnovije Dačić i Plenković na tradicionalnom božićnom prijemu: Simbolika praznika podsjeća na mir

Dačić i Plenković na tradicionalnom božićnom prijemu: Simbolika praznika podsjeća na mir

by rajvosa
0 komentara

Srpsko nacionalno vijeće organizira tradicionalni božićni prijem “Hristos se rodi – Vaistinu se rodi”, na koji je stigao i Ivica Dačić, prvi potpredsjednik vlade Srbije i njezin šef diplomatije.

Tamo su i Andrej Plenković te zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet. Prisutnima su se prvo obratili Pupovac i Korlaet, zatim je slijedio Dačić, pa Plenković.

Dačić: Simbolika praznika podsjeća na mir, toleranciju i solidarnost

Kako je na početku svog obraćanja istakao Dačić, 2014. godine su upravo tu “govorili o potrebi da nađemo zajednički interes i da služimo i miru i interesima naših naroda koliko god možemo”.

– Zato mi je zadovoljstvo da imam priliku obratiti vam se. Simbolika praznika podsjeća na mir, toleranciju i solidarnost.

Želim reći da su najbolji odnosi Hrvatske i Srbije u interesu naša dva naroda, ali i cijele regije. Moje prisustvo predstavlja snažnu poruku potrebi razgovora i redefiniranju trenutnih odnosa. Mi ne mislimo isto o mnogim pitanjima, ali moramo razgovarati. Zato smo i danas ovdje, Vučić je htio da nađemo mjesta za oživljavanje razgovora. Da riješimo sva otvorena pitanja koja imamo. To je moguće kroz normalizaciju intenziviranja političkih odnosa i bez skrivenih agendi – poručio je šef diplomatije Srbije.

Također, čestitao je Hrvatskoj na ulasku u Šengen i uvođenju eura. Uputio je i svim Srbima u Hrvatskoj poruku.

 

– Moja poruka Srbima u Hrvatskoj, pored toga da mi je izuzetna čast da sam danas tu, jest da će Srbija uvijek biti uz vas.

Po onom kako je napisano, Runjanin je komponirao hrvatsku himnu, ali i srpsku pjesmu Rado ide Srbin u vojnike. On je rođen u Loznici, živio u Vinkovcima, umro u Novom Sadu. Kako je to bilo moguće? Zato što smo imali druge neprijatelje, a sad smo jedni drugima neprijatelji. A rezultati popisa nam govore da nam možda ni nije potrebno da budemo neprijatelji jer se čini da bismo mogli uskoro nestati – istakao je Dačić.

Dodao je da imaju puno zajedničkih interesa.

– Bez obzira u kome vremenu živimo i bez obzira što je bilo prije nekoliko vjekova ili 10 godina, mi moramo sagledati dio pitanja koja se odnose na prošlost i dio koji se odnosi na budućnost. Čak i kad ne mislimo isto. Zato vas pozdravljam sve.

Kada je Milanović bio u posjetu kao premijer u Srbiji, ja sam tada rekao: “Kad bi neko gledao, ko nas ne zna, Ivicu Dačića i Zorana Milanovića, zar bi mogao tako lako reći ko je Hrvat, ko je Srbin? Obično se Badnji dan provodi u društvu najmilijih, a ne vjerujem da smo mi baš najmiliji jedni drugima. Ako već moramo živjeti zajedno, onda je red da živimo u miru – zaključio je Dačić.

Plenković: Atmosfera je dobra

Nakon Dačića, prisutnima se obratio i premijer Hrvatske Andrej Plenković.

– Drago mi je da još jednu godinu imam prigodu biti s vama na ovom okupljanju. Atmosfera je dobra, upravo onakva kakva u ovim trenucima treba biti. Od prvog dana moje vlade želio sam da sve nacionalne manjine budu partneri, da gradimo jednakost, da činimo civilizacijske interese, da damo doprinos pomirbi. Teško razdoblje u kojem je Hrvatska bila žrtva Miloševićevog režima živi s porodicama nestalih, to nasljeđe je teško, opterećuje odnose Hrvatske i Srbije. Moramo unaprijediti naše odnose, ali da se oni temelje na istini, na stvarnim koracima isprike i pomirbe.

 

Zato ćemo kao vlada činiti sve za one za kojima porodice nestalih i dalje tragaju, da gradimo mostove saradnje, to činim i lično, nekada i nauštrb popularnosti u vlastitom biračkom tijelu – poručio je na početku Plenković.

Kako ističe, to radi svjesno i to je ogroman iskorak za cijelo društvo, te da “uspijevamo to u zahtjevnim i globalnim okolnostima”.

– U globalnom kontekstu svjedoci smo brutalne ruske agresije na Ukrajinu, deseci hiljada mrtvih, nestalih, prognanih, razaranje kakvo niko nije mogao zamisliti. Mi smo tu stali uz pravu stranu historije, stali smo uz žrtvu. Ovaj odabir bio je više nego jasan, utemeljen na istini.  Želim zahvaliti predstavnicima SNV-a i političkim predstavnicima srpske nacionalne manjine na podršci, lojalnosti i iskrenom partnerstvu već sedmu godinu – rekao je premijer Hrvatske.

Plenković je istakao da mu je posebno drago što je hrvatska manjina u Srbiji dobila novi život.- Ta je činjenica, da Hrvatska ima člana vlade u Srbiji, nova. To daje vama lično šansu, ali i svim Hrvatima koji žive u Srbiji da artikuliraju svoje ideje. Srbi u Hrvatskoj mogu i trebaju doprinijeti unapređenju odnosa.

Hrvatska je riješila sve svoje nacionalne zadaće u samo 31 godinu statusa međunarodno priznate države. Sada moramo dizati ekonomski status građana, da spriječimo onaj sitni lov u mutnom, to neće proći, da neko ide profitirati na mijenjanju kune u euro.

Vlada će unapređivati saradnju sa srpskom manjinom i s ostalim manjinama. Svima koji su ovdje i svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti od srca čestitam Božić – zaključio je Plenković.

Možda ti se također sviđa

Ostavite komentar

sarajevograd.BA uvijek nastoji tačno, objektivno i pravovremeno informirati svoje čitatelje o svim aktuelnostima iz svih sfera života, poštujući postulate novinarske profesije i profesionalne standarde.

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnoviji članci