Home VIJESTIBiH Zelenski: Istražujemo pravoslavnu crkvu povezanu s Rusijom

Zelenski: Istražujemo pravoslavnu crkvu povezanu s Rusijom

by rajvosa
0 komentara

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelensky) jučer je izjavio da su najviši ukrajinski sigurnosni dužnosnici naredili istragu aktivnosti ogranka pravoslavne crkve koji je historijski povezan s Moskvom.

Dodao je da će istraga ispitati ima li moskovski ogranak crkve pravo djelovati na jednom od najsvetijih mjesta u Ukrajini – kompleksu Kijevsko-pečerske lavre.

Pravoslavna crkva u Rusiji izdašno je poduprla devetomjesečnu invaziju Rusije na Ukrajinu.

Prekinute veze

– Moramo stvoriti uvjete da nikakvi akteri ovisni o državi agresoru (Rusiji) ne mogu manipulirati Ukrajincima i slabiti Ukrajinu iznutra – rekao je Zelenski u videoobraćanju.

U Ukrajini je crkva povezana s Moskvom prošlog maja formalno prekinula veze s Ruskom pravoslavnom crkvom, ali joj mnogi Ukrajinci još uvijek ne vjeruju i optužuju je za tajnu saradnju s Rusijom.

Rasprava najviših sigurnosnih dužnosnika naglasila je važnost s kojom Zelenski i drugi čelnici još uvijek gledaju na uticaj crkve povezane s Moskvom među običnim Ukrajincima.

Pravoslavni kršćani čine većinu od 43 milijuna ljudi u Ukrajini, a od pada sovjetske vlasti konkurencija je žestoka između crkve povezane s Moskvom i neovisne ukrajinske crkve proglašene ubrzo nakon neovisnosti.

Ispitat će imovinu crkve

Zelenski je rekao da će vlada parlamentu podnijeti prijedlog zakona kojim se zabranjuju vjerske skupine “povezane s centrima utjecaja u Rusiji”.

Poduzet će se radnje protiv “subverzivne aktivnosti ruskih specijalnih službi u ukrajinskom vjerskom okruženju”. Osim toga, ispitat će se imovina crkve, uključujući njezino korištenje Kijevsko-pečerske lavre.

Sigurnosna služba SBU saopćila je prošle sedmice da je pretražila 350 zgrada koje pripadaju crkvi povezanoj s Rusijom i provela provjere nad 850 osoba.

SBU je rekao da je pronašao “sumnjive” ruske državljane, velike svote gotovine i prorusku literaturu, što je Moskva osudila.

Možda ti se također sviđa

Ostavite komentar

sarajevograd.BA uvijek nastoji tačno, objektivno i pravovremeno informirati svoje čitatelje o svim aktuelnostima iz svih sfera života, poštujući postulate novinarske profesije i profesionalne standarde.

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnoviji članci