Home VIJESTIBiH Novinari u RS protiv kriminalizacije klevete: Opasno oružje u rukama vlasti

Novinari u RS protiv kriminalizacije klevete: Opasno oružje u rukama vlasti

by rajvosa
0 komentara

Kriminalizacija klevete suzit će demokratski prostor i ugušiti postojeće slobodne medije jer bi mogla biti alatka u rukama vlasti protiv tačnih i istinitih informacija koje se njima ne sviđaju. Ovo je stav predstavnika Kluba novinara Banja Luka koji smatraju da bi se uvođenjem klevete kao krivičnog djela podstakla i autocenzura u medijima.

– Posebno u ovako razrušenom pravosuđu kakvo je u Republici Srpskoj, koje sada nema ujednačenu praksu kada presuđuju za klevetu dok je ona još uvijek samo prekršaj, gdje imamo da isti sudovi u istom predmetu različito presuđuju – navodi Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banja Luka.

Rezultat kompromisa

Incijativa izrade seta zakona koji bi tretirali širenje lažnih informacija, govor mržnje, ali i kriminalizaciju klevete i proširenje krivičnog djela protiv ustavnog poretka potekla je od predsjednika RS Milorada Dodika. Njegov savjetnik tvrdi da RS neće odstupiti od evropskih standarda u izradi zakonskih rješenja.

– Ovakva rasprava u inicijalnoj formi izrade takvih zakonskih rješenja pokazuju našu transparentnost i namjeru da sva rješenja koja budemo usvojili budu rezultat jednog drugog kompromisa i razumijevanja da imamo trenutno jedan eldorado ne samo medija nego eldorado u javnom prostoru u kojem su ljudi izloženi raznim opasnostima i ucjenama, reketiranjem od strane pojedinaca – kaže Milan Tegeltija, savjetnik predsjednika RS i pravnik.

Iz Udruženja novinara RS poručili su da će se preciznije odrediti kada se pogleda tekst zakona.

Ograničavanje slobode govora

– Principijelno i Udruženje novinara RS je protiv bilo kakvog ograničavanja slobode govora, prava medija, pogotovo ako se proširi mogućnosti da novinari završe u zatvoru i principijelno jesmo protiv toga. Međutim, treba podsjetiti da verbalni delikt kod nas postoji. Nametnuo ih je visoki predstavnik i mnogo naših kolega je u istražnim postupcima i prijeti im kazna od 3-6 godina – kaže Branimir Đuričić iz Udruženja novinara RS.

– Ja mislim da se istine niko ne boji, kako se sa jedne strane pokušava inputirati, ali se bojim lošeg sistema. Korumpiranih sudija, sudija koje možda nisu dovoljno upućeni u rad medija – ističe Aleksandar Stojanović, izvršni urednik portala Banjaluka.net.

Iz novinarske zajednice podsjećaju da je naša zemlja prva u regionu dekriminalizovala klevetu te da se pozivanje na evropske prakse ne može porediti sa našim prilikama s obzirom i na razlike u demokratskoj razvijenosti.

Možda ti se također sviđa

Ostavite komentar

sarajevograd.BA uvijek nastoji tačno, objektivno i pravovremeno informirati svoje čitatelje o svim aktuelnostima iz svih sfera života, poštujući postulate novinarske profesije i profesionalne standarde.

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnoviji članci