Home VIJESTIBiH Objavljen konkurs za predsjednika Suda BiH: Ko se sve prijavio i kome pripada ova pozicija

Objavljen konkurs za predsjednika Suda BiH: Ko se sve prijavio i kome pripada ova pozicija

by rajvosa
0 komentara

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH objavilo je prije nekoliko dana konkurs za predsjednika Suda BiH na mandat od šest godina.

Zanimljivo je da je ovaj akt VSTV-a prošao potpuno nezapaženo u javnosti iako se radi o jednoj od najvažnijih pravosudnih funkcija u državi.

Konkurs je otvoren do 18. novembra, tačnije do kraja naredne sedmice. Ranku Debevcu, još aktuelnom predsjedniku Suda, mandat istječe sredinom decembra. Njega  je VSTVBiH imenovao na ovu poziciju 14. decembra 2016. godine.

Debevec je na ovoj poziciji zamijenio Meddžidu Kreso, dugogodišnju predsjednicu ove institucije, koje se penzionisala.

banner

Konkurs objavljen 3. novembra

On je tada imenovan iz reda ostalih. No, pitanje je sada kome će pripasti ova pozicija, s obzirom na to da se mora zadovoljiti nacionalni ključ.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić dolazi iz reda srpskog naroda, čelnik VSTV-a BiH je Halil Lagumdžija, kao predstavnik Bošnjaka. Isto važi za glavnu disciplinsku tužiteljicu Alenu Kurspahić-Nadarević. Smjenom Gordane Tadić s pozicije glavne državne tužiteljice Hrvati jedini nemaju nosioca pravosudne funkcije.

Saznajemo da se već prijavilo nekoliko kandidata. Među njima su i tužioci.

Kako stvari stoje, birat će se između Hrvata i pripadnika iz reda ostalih.

Prije šest godina na konkurs se prijavilo sedam kandidata, i to sudije Suda BiH Branko Perić, Mira Smajlović, Izo Tankić, Ranko Debevec, Tihomir Lukes, dok su se od tužilaca tada prijavili tužilac Tužilaštva BiH Ismet Šuškić i tadašnja glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalida Burzić.

Možda ti se također sviđa

Ostavite komentar

sarajevograd.BA uvijek nastoji tačno, objektivno i pravovremeno informirati svoje čitatelje o svim aktuelnostima iz svih sfera života, poštujući postulate novinarske profesije i profesionalne standarde.

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnoviji članci