Home VIJESTIBiH Šta “Elektroprivreda BiH” nudi rudarima u FBiH: “Dat ćemo vam na mostu, a uzeti na ćupriji”’

Šta “Elektroprivreda BiH” nudi rudarima u FBiH: “Dat ćemo vam na mostu, a uzeti na ćupriji”’

by rajvosa
0 komentara

Pregovarački proces između predstavnika „Elektroprivrede BiH“ (EPBiH), Vlade FBiH te direktora rudnika iz sastava Koncerna EPBiH s predstavnicima sindikata u vezi s novim kolektivnim ugovorom iz oblasti rudarstva, sudeći prema ishodu jučerašnjeg sastanka u Sarajevu, neće ići glatko.

Prijedlozi novog kolektivnog ugovora između dvije pregovaračke strane bitno se razlikuju. Potvrdio nam je to Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH.

– To su ogromne razlike. Ako se ostane pri stavu koji je na sastanku predočila „Elektroprivreda BiH“, da oni svoj prijedlog doživljavaju kao paket i to sindikatima predstavljaju na način „uzmi ili ostavi“, onda će biti vrlo teško doći do usaglašavanja kolektivnog ugovora, koji će biti na snazi od 1. januara 2023. godine – kazao nam je Husić.

S druge strane, naglasio je da je njihov prijedlog, s obzirom na okolnosti u kojima se živi i radi, objektivan i realan i predstavlja blagu nadogradnju dostignutih materijalnih prava u rudnicima uglja u FBiH.

– To što nam je predstavljeno u dobroj mjeri je sindikatima neprihvatljivo. Obavezali smo se da ćemo u pregovaračkom procesu učestvovati do 30. novembra, bez obzira na dinamiku i težinu. Ako bi proces doživio neuspjeh, onda ćemo na svim nivoima organa i tijela sindikata usvojiti jedinstvenu odluku po pitanju krajnjih aktivnosti čiji je cilj da izdejstvujemo potpisivanje dostojanstvenog kolektivnog ugovora – podvukao je Husić.

Možda ti se također sviđa

Ostavite komentar

sarajevograd.BA uvijek nastoji tačno, objektivno i pravovremeno informirati svoje čitatelje o svim aktuelnostima iz svih sfera života, poštujući postulate novinarske profesije i profesionalne standarde.

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnoviji članci