Home VIJESTIBiH Cijena cestarine za teretna vozila treba biti još niža

Cijena cestarine za teretna vozila treba biti još niža

by rajvosa
0 komentara

Inicijativa Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine za smanjenje cijena cestarine za teretna vozila konačno je dala rezultate.

UPFBiH pozdravlja odluku Uprave Javnog preduzeća Autoceste FBiH o smanjenju jedinične cijene cestarine na autocesti A1 za 10 posto za klasu vozila IV.

Među najskupljim u Evropi

Podsjećanja radi UPFBiH je u oktobru prošle godine sa predstavnicima Vlade FBiH i Ministarstva saobraćaja i komunikacija organiziralo sastanak na kojem je insistiralo na smanjenju cijena putarine za 20 posto te argumentirano dokazalo da se u Federaciji BiH plaća najskuplja cestarina na autocestama u Evropi. Zbog visokih cijena cestarine mnogi prijevoznici koriste alternativne ceste koje nisu namijenjene za teretni saobraćaj što stvara dodatne gužve, ali i nanosi štetu cestovnoj insfrastrukturi u FBiH.

Iz UPFBiH poručuju da i pored navedenog smanjenja cijena cestarine za teretna vozila, cijena cestarine na autoputevima u FBiH i dalje je među najskupljima u Evropi tako da još ima prostora za njeno smanjenje.

Unaprijediti rješenja

Naime, analize koje su krajem prošle godine za UPFBiH uradili stručnjaci pokazali su da bi smanjenje cijena cestarine za 20 posto za teretna vozila značajno olakšalo poslovanje transportnim i drugim preduzećima na jednoj strani, a sa druge strane ne bi značajnije ugrozilo zaradu JP Autoceste FBiH po ovom osnovu.

UPFBiH podržava aktivnosti nadležnih institucija, ali smatramo da postoji prostor da se već početkom naredne godine nastave ove aktivnosti i konkretno unaprijede rješenja.

Možda ti se također sviđa

Ostavite komentar

sarajevograd.BA uvijek nastoji tačno, objektivno i pravovremeno informirati svoje čitatelje o svim aktuelnostima iz svih sfera života, poštujući postulate novinarske profesije i profesionalne standarde.

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnoviji članci