Home VIJESTIBiH Kristijan Šmit: Kraj blokadama

Kristijan Šmit: Kraj blokadama

by rajvosa
0 komentara

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine jučer je imenovao i četvrtog sudiju Ustavnog suda Federacije BiH Alena Taletovića.

Odluka je donesena nakon nametnutih amandmana visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt).

– Ovo je dobar dan, i da se vidi da angažman s izmjenama Ustava FBiH, amandmanima, funkcionira. Funkcionalnost se vratila – napisao je Šmit.

Podsjetimo da je prije intervencija Šmita HDZ-ov predsjednik Federacije Marinko Čavara godinama blokirao imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH, koji je šest godina bio nepopunjen.

banner

Šmitovim izmjenama Izbornog zakona ovakve blokade su ubuduće onemogućene, a Federacija BiH ponovo počinje funkcionirati. Na ovaj način njemački diplomata ispunjava svoja obećanja da će obaviti posao deblokiranja Bosne i Hercegovine. Treba reći i da je Šmit spriječio da na scenu stupe Dodikovi pokušaji otimanja nadležnosti države Bosne i Hercegovine koje je izglasala Narodna skupština RS.

I dok su napadi Milorada Dodika na Šmita očekivani, s druge strane, visokog predstavnika s jednakom strašću napadaju i krugovi bliski SDA i Demokratskoj fronti, čiji argumenti o „udaru na Bošnjake i BiH“ skoro da su identični Dodikovim argumentima o napadima na „Srbe i RS“. Srećom, Šmit se ne osvrće na takve klevete i radi posao u kojem, bitno je naglasiti, ima direktnu podršku i Sjedinjenih Američkih Država, koju je jučer još jednom potvrdio i američki ambasador u BiH Majkl Marfi (Michael Murphy).

Kristijan Šmit rođen je 26. avgusta 1957. godine. Član je Kršćansko-socijalne unije (CSU). Na mjesto visokog predstavnika u BiH stupio je 27. maja 2021. godine.

Možda ti se također sviđa

Ostavite komentar

sarajevograd.BA uvijek nastoji tačno, objektivno i pravovremeno informirati svoje čitatelje o svim aktuelnostima iz svih sfera života, poštujući postulate novinarske profesije i profesionalne standarde.

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnoviji članci